Wykonanie

Czy podobnie jak ja uwielbiacie sernikobrwonie? Nie ukrywam, że moja ulubiona wersja to ta ze świeżymi
truskawkami(przepis), ale na jej ponowne zrobienie przyjdzie mi jeszcze poczekać(lato,wróć!). Tymczasem na blogu Lubię.. wypatrzyłam takie oto cudo- sernikobrownie w wersji bardziej zimowej i aromatycznej, z dodatkiem suszonych
śliwek. Miłośnikom
śliwek w
czekoladzie( i nie tylko!) na pewno przypadnie do gustu.Do you like cheesecale brownie as much as I do? I won't be lying- my favorite recipe is fresh strawberry one( recipe), but I will have to wait to be able to
make it again (summer, please,
came back!). However, on blog Lubię... I saw this recipe- cheesecake brownie in
more "winter" and aromatic version, with addiction of dried plums. Perfect
cake for "chocolate plums" lovers!

Składniki( na dużą blachę 24x36)/ ingredients( 24x36cm
cake tin)Spód/ down layer-100 g gorzkiej czekolady/ 3.5oz chocolate-100 g masła/ 3.5oz butter-łyżka rumu/ 1 T
rum-60 g
cukru trzcinowego/ 2oz dark sugar-20 g cukru/ 1 T sugar-60 g mąki/ 3 T
flour-2 jajka/ 2 eggs-szczyta soli/ pinch of saltMasa serowa/ cheesecake-1,5 kg
sera mielonego półtłustego/ 50oz light cream cheese-150 g masła/ 4 . 5 oz butter-150 g
cukru trzcinowgo/ 4.5 oz dark sugar-250 g
cukru pudru/ 9 oz powder sugar-kilka kropel
aromatu rumowego i waniliowego/ vanilla and
rum extract-7 jajek/ 7 eggsDodatkowo/ additionally-12 łyżek rumu/ 12 T
rum-5 łyżek kakao/ 5 T cocoa-400 g suszonych śliwek/ 14oz dried plumsKilka godzin przed pieczeniem wymieszać w misce
rum z
kakao, wmieszać
śliwki pokrojone w paseczki i odstawić żeby nasiąkły.Przygotować spód-
czekoladę i
masło rozpuścić w kąpieli
wodnej( ja włożyłam na chwilę do mikrofali). Przestudzone wymieszać z
solą,
jajkami,
rumem i
cukrem. Dodać
mąkę i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia Piec 8 minut w 180 stopniach.Na przestudzonym spodzie ułożyć
śliwki. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopniPrzygotować masę
serową-
ser utrzec z
masłem,
cukrem i aromatami. Nie przerywając ubijania, wbijać po jednym
jajku. Delikatnie przełożyć masę na warstwę
sliwekPiec 0 , 5 h, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stoppni i piec jeszcze przez 50 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić cisto w lekko uchylonymFew hours before baking combine
rum with cocoa and diced plumsPrepare down layer- put the butter, sugar and chocolate in a saucepan and heat, stirring occasionally, until the butter and chocolate have melted and the sugar has dissolved. Add the
flour, eggs,
rum and salt and mix well. Transfer the mixture to the prepared
cake tin and spread Smooth the surface with the back of a spoon. Bake in a preheated oven at 350F for 8 minutes. Left to cool,
than put the layer of dried plums with
rum.Prepare cheesecake layer-- mix cream cheese with butter, sugar and extracts.
Than add eggs one by one without stoping mixing. Transfer onto the layer of plums and put
agin into oven changing temperature to 320F. Bake for 0,5 h
than change temperaure to 250 and bake for next 50 minutes. Switch on the oven and left the
cake there with the door ajar to cool. After few hours place
cake in the fridge. Can also sprinkle it with cocoa powder