Wykonanie
Ponieważ uwielbiam
makarony, chętnie wzięłam udział we wspólnym gotowaniu organizowanym przez Violę z Fun&Taste, gdzie główną podstawą potrawy miało być spaghetti. W pierwszej chwili myślałam o jakiejś klasyce( ulubione carbnarra?), później zdecydowałam się poeksperymentować. Padło na słodki kugiel. W oryginalnym przepisie była kostka
masła i mało
owoców. Ja danie odchudziłam-
masła nie dodałam wcale(tylko do wysmarowania formy), ilość
jabłek znacznie zwiększyłam. Szczerze mówić nie mam pojęcia, jak powinien smakować oryginał, ale wersja po modyfikacjach była przepyszna.Słodki kugel ze spaghetti( na 4 porcje)/Sweet spaghetti kugel(4 servings)-100 g pełnoziarnistego spaghetti/ 3 , 5 oz wholewheat spaghetti-2 jabłka/ 2 apples-2 jajka+1 białko/ 2 eggs+1 egg white-łyżeczka cynamonu/ teaspoon cinnamon-2 łyżki brązowego cukru/5 łyżeczek słodziku do pieczenia; 2 Tbls brown sugar/5 tbsp sweetener-garść orzechów/ 2 Tbls walnuts-garść rodzynek/ 2 Tbls raisins-łyżka odsączonego
serka wiejskiego/ 1 Tbls strained cottage cheese-masa sernikowa(
twaróg aksamitny/śmietanowy) i
syrop klonowy/miód do podania;cream cheese and marple syrup/honeySpaghetti ugotować, odsączyć.
Jajka i
białko ubić do białości, dodać
cukier i
cynamon. Masę jajeczną przelać do garnka z ugotowanym spaghetti, dokładnie wymieszać. Dodać
jabłka( jedno pokrojone w kostkę, drugie starte na tarce o grubych oczkach),
rodzynki i
orzechy. Ponownie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego( u mnie tortownica o średnicy 16 cm), na wierzch dodać
serek wiejski. Zapiekać w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia( wtedy tez łatwiej się kroi), zarówno na ciepło jak i na zimno, podane z masą sernikową i
miodem lub polane
jogurtem naturalnym z
cynamonem.Cook spaghetti, drain when ready. Whip eggs and egg white, add sugar and cinnamon,
pour into pot with spaghetti. Combaine well and add apples( 1 sliced, 1 grated), raisins and walnuts. Combine again and put into heat-proof dish( I used 6,3-in. diameter
cake-pan), put cottage cheese on the top. Bake for 40 minutes in over pre-heated to 320 F. Best the next day( easier to cut into slices), as well chilled as warmed over, served with cream cheese and honey or with greek
yogurt with cinnamon.
A gotowali także:Viola (www.funandtaste.blogspot.com)Tomasz(www.tomekgotuje.blogspot.com)Mariola(www. veggieola.blogspot.com)Wiera (www.terazjedzmnie.blogspot.com)Emma(www.mojogrodek.blogspot.com)Daria( www.polishfoodie.blogspot.com)
Marta(www.waniliowysmoczek.blogspot.com)Dzikowiec (www.dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com)