Wykonanie
Domowe nuggetsy to małe kawałki
mięsa z
filetu drobiowego . Uwielbiane przez moje wnuczęta i resztę rodziny. Idealne chrupiące kęski wspaniałe na każdą okazję.Składniki1
filet drobiowy1/2 łyżeczki
papryki ostrej mielonej1 łyżeczka
papryki słodkiej mielonej1/2 łyżeczki
soliCiasto1 szklanka
mąki1
jajko1/2 szklanki
kefiru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia lub
sodysól ok 1/4 łyzeczkiDodatkowo
olej do smażenia1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
tartej bułkiWykonanieKrok 1 . Umyty i wysuszony
filet drobiowy ,pokroić w poprzek na małe plasterki ( grubość ok 1/2 cm)Krok 2 . Na patelnie wlać 2 łyżki
oliwy i wrzucić obydwie
papryki mielone. Podsmażyć.Krok 3 .
Oliwę z
papryką mieloną wlać do kawałków
kurczaka i wymieszać .Dodać
sól i wymieszać. Odstawić do lodówki .Krok 4 .
Mąkę ,
jajko ,
kefir,
proszek do pieczenia i
sól zmiksować na ciasto o gęstości takiej jak na racuchy lub gęstej
śmietany.Krok 5 . Do ciasta przełożyć kawałki
mięsa. Dobrze wymieszać .Każdy kawałek
mięsa mysi być dokładnie oblepiony
ciastem . Odstawić do lodówki na 1 godzinę.Krok 5 .
Mąkę i
bułkę tartą wymieszać . Rozgrzać
oliwę w frytownicy lub w innym naczyniu do smażenia w głębokim tłuszczu. Kawałki
mięsa obtoczyć w mieszance
bułki z
mąką i smażyć do ciemno złotego koloru.Zdarza mi się smażyć nuggetsy na patykach do szaszłyków . Nabijam kawałki na patyki i smażę wkładając do frytownicy patykami do góry.