Wykonanie
Kalmary lubię bardzo i równie bardzo ubolewam nad tym, że są strasznie drogie i nie
mogę częściej sobie na nie pozwolić. Na ostatnim urlopie nad morzem
jadłam je w różnych formach: smażone w cieście, grillowane czy marynowane. I nie umiem wybrać, które są najlepsze.Znośny Mąż też je lubi więc do niedzielnego meczu zrobiłam z nich przekąskę.
Składniki :szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
soli1
jajko3/4 szklanki
mleka1 łyżeczka
papryki ostrejbułka tartaolej do smażeniaKupiłam pierścienie z
kalmarów żeby było szybciej. Dokładnie osuszyłam. W misce wymieszałam
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Taką mieszanką obtoczyłam każdy pierścień. Nastawiłam garnek z
olejem aby porządnie się zagrzał. Do pozostałej suchej mieszanki dodałam
jajko,
mleko i
ostrą paprykę. Wymieszałam i zanurzyłam w tym
kalmary. Odłożyłam na kratce aby nadmiar ciasta ociekł. Następnie każdy kawałek obtoczyłam w
bułce tartej. Smażę w głębokim tłuszczu po minucie z każdej strony aż się zrumienią. Odkładam na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Najlepsze są na ciepło z ulubionymi sosami.