Wykonanie
Cukinia to jedna z moich ulubionych warzyw .Dodaje ją do zup, smarze z niej placuszki tarte, w cieście naleśnikowym, w całych płatach, faszeruje. To ostatnie lubię najbardziej i moja rodzinka też .Dodatkowo to szybka przekąska i lekka. W sam raz na lekką kolacje.Składniki3 szt
cukinij15 dkg
mięsa mielonego1 puszka
kukurydzy1
cebula1/2 szklanki
wody lub
bulionubazylia,
majeraneksól,
pieprz do smakuWykonanie
Mielone mięso smażę razem z pokrojoną w kostkę
cebulą , ok, 2-3 minut następnie podlewam
polową szklanki
wody lub
bulionu, tak duszę do wyparowania
wody , od czasu do czasu mieszam ( to mieszanie to zależy od płomienia pod patelnią, jeśli chce szybciej skończyć przygotowania to zwiększam płomień i mieszam cały czas ) Następnie dodaje
kukurydze ,
zioła i mieszam chwilkę . Na koniec
sól i
pieprz do smaku . Porządnie wymieszam i farsz gotowy .
Cukinię wydrążam . rzucam na osoloną , gotującą
wodę , Po 3 do 5 minut ( zależy od grubości warzywa. ) Odsączam , posypuje
pieprzem i faszeruje , na wierzch posypuje
bułką tartą i do piecyka na 200 stopni .
Bułka zrumieni się i można wyjmować .Zamiast
kukurydzy można dodać
pieczarki . W takim układzie
pieczarki smarze razem z
mięsem i
cebulą .zamiast
bułki można posypać
serem , jest smaczniejsze . Niestety moja wątroba serowi
mówi kategoryczne NIE

wydrążona
cukinia
cukinia przed upieczeniem