Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam w zeszycie mojej mamy. Bardzo szybko się je robi i jeszcze szybciej je :}
Owoce do ciasta można wykorzystać dowolne
truskawki,
rabarbar,
jabłka,
porzeczki,
wiśnie,
gruszki co kto lubi.Przygotowanie: 5 minut | Pieczenie: 50minutSkładniki:4
jajka1 szklanka
oleju2 szklanki
mąki2 czubate łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukrudowolne
owoceTortownica 24cmPrzygotowanie:Formę natłuścić. Wszystkie składniki włożyć do miski i miksować około 2 minut. Ciasto wlać do formy. Na wierzch ułożyć
owoce. Piec 50 minut w 180*C
Na ciasto można położyć kruszonkę.Składniki na kruszonkę:
Płatki owsiane około 50gGarść
płatków migdałowychMasło około 150g
Cukier około 2-3 łyżek
Mąka około 200gWymieszać w misce wszystkie składniki kruszonki, aż powstanie ciasto o konsystencji żwiru.Nadmiar można zamrozić.