Wykonanie
Gdy na jest taki upał jak dziś to marzę by zjeść coś lekkiego a zarazem pożywnego. Dlatego też pomyślałam że idealnym rozwiązaniem będą szaszłyki. Krojenie
mięsa i warzyw zajmuje mi tyle ile grzeje się piekarnik . Przygotowanie wraz z pieczeniem powinno zająć w
sumie 25 minut.

Składniki:polędwiczka wieprzowa długa
boczek wędzony surowy
cukiniapaprykacebulapapryka słodka 2 łyżki
musztarda sarepska 4 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
zioła prowansalskie 3 łyżeczki
czosnek granulowany 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
chili suszone 2 łyżeczki
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
sól,
pieprz+
ketchup,
musztarda,
sos majonezowyPrzygotowanie:Polędwiczkę myję, osuszam, kroję w grube plastry a następnie w kostkę.
Boczek kroję w grubą kostkę.
Paprykę i
cebulę również kroję oraz
cukinię w plastry.
Musztardę,
sok z cytryny,
zioła,
czosnek,
chili,
sól,
pieprz oraz
oliwę mieszam.Dodaję polędwiczkę oraz
boczek i dokładnie mieszam tak by każdy kawałek został obtoczony.Następnie zaczynam nadziewanie warzyw i
mięsa na szpadki do szaszłyków ( lub jeśli ktoś woli wszystko wykładam na blachę bez nadziewania) układam je na blaszce.Wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z włączoną opcją grill i piekę około 15-20 minut, w połowie obracając na drugą stronę.


I gotowe , smacznego :)