ßßß Cookit - przepis na Z serii : obiady idealne na upał. Łączny czas przygotowania 25 minut.

Z serii : obiady idealne na upał. Łączny czas przygotowania 25 minut.

nazwa

Wykonanie

Gdy na jest taki upał jak dziś to marzę by zjeść coś lekkiego a zarazem pożywnego. Dlatego też pomyślałam że idealnym rozwiązaniem będą szaszłyki. Krojenie mięsa i warzyw zajmuje mi tyle ile grzeje się piekarnik . Przygotowanie wraz z pieczeniem powinno zająć w sumie 25 minut.
Składniki:
polędwiczka wieprzowa długa
boczek wędzony surowy
cukinia
papryka
cebula
papryka słodka 2 łyżki
musztarda sarepska 4 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
zioła prowansalskie 3 łyżeczki
czosnek granulowany 2 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
chili suszone 2 łyżeczki
pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
sól, pieprz
+ ketchup, musztarda, sos majonezowy
Przygotowanie:
Polędwiczkę myję, osuszam, kroję w grube plastry a następnie w kostkę.
Boczek kroję w grubą kostkę.
Paprykę i cebulę również kroję oraz cukinię w plastry.
Musztardę, sok z cytryny, zioła, czosnek, chili, sól, pieprz oraz oliwę mieszam.
Dodaję polędwiczkę oraz boczek i dokładnie mieszam tak by każdy kawałek został obtoczony.
Następnie zaczynam nadziewanie warzyw i mięsa na szpadki do szaszłyków ( lub jeśli ktoś woli wszystko wykładam na blachę bez nadziewania) układam je na blaszce.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 250 stopni z włączoną opcją grill i piekę około 15-20 minut, w połowie obracając na drugą stronę.
I gotowe , smacznego :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/07/z-serii-obiady-idealne-na-upa-aczny.html