ßßß Cookit - przepis na Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami

Tarta z pieczarkami, serem camembert i orzechami

nazwa

Wykonanie

Składniki :
ciasto francuskie
1 białko do posmarowania brzegów
300 g pieczarek
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki tymianku ( suszonego lub świeżego)
1 jajko
50 g śmietany 22 procent
240 g sera camembert
80 ml mleka
20 g orzechów włoskich
sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, uciąć ogonki, pokroić w plasterki.
Przesmażyć na odrobinie oleju, posolić i popieprzyć, gdy zaczną mięknąć dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek, dusić aż woda odparuje.
W miseczce roztrzepać jajko, dodać mleko i śmietanę , posolić i popieprzyć.
Ser pokroić w plastry, orzechy drobno posiekać.
Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i układamy na blaszce, formujemy wysoki brzeg.
Układamy pieczarki na cieście, na nich plastry sera, następnie delikatnie zalewamy masą jajeczną tak by się nie wylała na boki, posypujemy orzechami i pieprzem.
Brzegi smarujemy białkiem za pomocą pędzelka.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 bez termoobiegu, pieczemy 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Po wyjęciu należy odczekać 2 minuty i można podawać, na ciepło lub zimno.
Smacznego :)
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazety "Palce lizać" dodatku do Gazety Wyborczej.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2012/08/tarta-z-pieczarkami-serem-camembert-i.html