Wykonanie


Składniki :
ciasto francuskie1
białko do posmarowania brzegów300 g
pieczarek3 ząbki
czosnku1,5 łyżki
tymianku ( suszonego lub świeżego)1
jajko50 g
śmietany 22 procent240 g
sera camembert80 ml
mleka20 g
orzechów włoskichsól,
pieprz,
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Pieczarki umyć, uciąć ogonki, pokroić w plasterki.Przesmażyć na odrobinie
oleju, posolić i popieprzyć, gdy zaczną mięknąć dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę i
tymianek, dusić aż
woda odparuje.W miseczce roztrzepać
jajko, dodać
mleko i
śmietanę , posolić i popieprzyć.
Ser pokroić w plastry,
orzechy drobno posiekać.Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i układamy na blaszce, formujemy wysoki brzeg.Układamy
pieczarki na cieście, na nich plastry
sera, następnie delikatnie zalewamy masą jajeczną tak by się nie wylała na boki, posypujemy
orzechami i
pieprzem.Brzegi smarujemy
białkiem za pomocą pędzelka.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem lub do 200 bez termoobiegu, pieczemy 20-25 minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.Po wyjęciu należy odczekać 2 minuty i można podawać, na ciepło lub zimno.Smacznego :)


Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z gazety "Palce lizać" dodatku do Gazety Wyborczej.