Wykonanie

Składniki :Zielona pasta
curry - prod. Real Thai do kupienia w sklepie Kuchnie Świata
mleczko kokosowe - prod. Real Thai do kupienia również w sklepie Kuchnie Świata
pierś kurczakaryżoliwasok z połowy
limonki1 -3 suszone listki
limonki1 łyżeczka
bazylii suszonej1 łyżeczka
cukru trzcinowegoPrzygotowanie :Na patelnię wkładam 25 g pasty
curry ( powinno być 50 g ale dla mnie wtedy jest za ostro) i dodaję 2 łyżki
oliwy. Mieszam i podsmażam aż pasta połączy się z
oliwą.Następnie wlewam 300 ml
mleczka kokosowego . Mieszam i podgrzewam około minuty.
Pierś kurczaka kroję w kostkę. Dokładam do mleczka.Duszę wszystko razem tak długo aż
kurczak ugotuje się
mleku. Około 15 minut.Doprawiam
sokiem z limonki, listkiem suszonej
limonki oraz
bazylią. Odparowuje tak by mleczko odrobinę zgęstniało.Podaję z
ryżem.I gotowe :)Moja opinia :Pasta zielone
curry - pyszna! Bardzo mi smakowała ! Nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani konserwantów.Skład :
zielone chilli 30%,
szalotki,
czosnek,
trawa cytrynowa,
sól, galangal, skórka
limonki kaffir
kolendra,
kmin rzymski,
kurkuma.Smak i aromat cudowny.Jeśli chodzi o ostrość, to wiadomo sprawa indywidualna. Ja lubię ostre smaki ale głównie jako dodatek np. ostry dip. Dla mnie zielone
curry jest ostre, ale zdecydowanie
mieści się w normach jakie
mogę zjeść.
Mleko kokosowe i
cukier - tutaj nie bardzo wiem co napisać :)
cukier naturalny ... bardzo lubię
cukier trzcinowy więc ten również przypadł mi do gustu.
Mleko - nie jestem fanką
kokosu ... ale w połączeniu z pastą
curry i dodatkami - smakowało mi :)