ßßß Cookit - przepis na Tajskie zielone curry

Tajskie zielone curry

nazwa

Wykonanie

Składniki :
Zielona pasta curry - prod. Real Thai do kupienia w sklepie Kuchnie Świata
mleczko kokosowe - prod. Real Thai do kupienia również w sklepie Kuchnie Świata
pierś kurczaka
ryż
oliwa
sok z połowy limonki
1 -3 suszone listki limonki
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Przygotowanie :
Na patelnię wkładam 25 g pasty curry ( powinno być 50 g ale dla mnie wtedy jest za ostro) i dodaję 2 łyżki oliwy. Mieszam i podsmażam aż pasta połączy się z oliwą.
Następnie wlewam 300 ml mleczka kokosowego . Mieszam i podgrzewam około minuty.
Pierś kurczaka kroję w kostkę. Dokładam do mleczka.
Duszę wszystko razem tak długo aż kurczak ugotuje się mleku. Około 15 minut.
Doprawiam sokiem z limonki, listkiem suszonej limonki oraz bazylią. Odparowuje tak by mleczko odrobinę zgęstniało.
Podaję z ryżem.
I gotowe :)
Moja opinia :
Pasta zielone curry - pyszna! Bardzo mi smakowała ! Nie zawiera żadnych sztucznych barwników ani konserwantów.
Skład : zielone chilli 30%, szalotki, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, skórka limonki kaffir kolendra, kmin rzymski, kurkuma.
Smak i aromat cudowny.
Jeśli chodzi o ostrość, to wiadomo sprawa indywidualna. Ja lubię ostre smaki ale głównie jako dodatek np. ostry dip. Dla mnie zielone curry jest ostre, ale zdecydowanie mieści się w normach jakie mogę zjeść.
Mleko kokosowe i cukier - tutaj nie bardzo wiem co napisać :) cukier naturalny ... bardzo lubię cukier trzcinowy więc ten również przypadł mi do gustu.
Mleko - nie jestem fanką kokosu ... ale w połączeniu z pastą curry i dodatkami - smakowało mi :)
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/07/tajskie-zielone-curry.html