Wykonanie
Obiad w kolorze i smaku
miodu. Zestawienie sałatki z
miodowym dresingiem z
kurczakiem słodko-pikantnym oraz kieliszkiem
wina o złocistożółtej barwie o aromacie
owocowym Celebro .Moją propozycję można potraktować jako całość czyli obiad, lub
sałatkę na przystawkę i
kurczaka na obiad.

Składniki :
Sałatka :2
świeże figi1 duża
gruszkamix
sałatkilka
orzechów laskowych1
camembert1 -2 łyżeczki
oliwy4 łyżeczki
miodu wielokwiatowegoświeżo zmielony
pieprzsok z połowy
cytrynyKurczak :
pierś kurczaka3 łyżki
miodu1 łyżeczka
oliwysok z połowy
cytryny2 posiekane ząbki
czosnku4 posiekane małe
papryczki chiliPrzygotowanie:
Sałatka :
Gruszki kroję w plasterki,
figi w kawałki,
ser w małe trójkąty.
Orzechy prażę na suchej patelni. Obieram ze skórki i drobno siekam.
Miód mieszam z
oliwą ,
sokiem z cytryny i doprawiam obficie
pieprzem.Układam
sałatę,
gruszki,
figi,
ser, posypuję
orzechami i polewam sosem.
Kurczak :Mieszam
miód,
oliwę,
sok z cytryny,
czosnek,
chili.
Pierś kurczaka lekko rozbijam tak by nie była za gruba.Nacieram marynatą.Z foli aluminiowej tworzę "pudełeczka". Układam połówki piersi oddzielnie i zalewam marynatą.Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z włączoną opcją grill i górnym opiekaczem.
Kurczaka wstawiam na 5 minut, po czym przekładam na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut. Sprawdzam czy
kurczak gotowy. Jak tak wyjmuję z piekarnika.Podaję
kurczaka w asyście sałatki i kieliszka
wina białego półwytrawnego francuskiego Celebro .


Było naprawdę pysznie ! Polecam !p.s
wino idealnie podkreśla smak sałatki i
kurczaka.