ßßß Cookit - przepis na Złocistożółty obiad

Złocistożółty obiad

nazwa

Wykonanie

Obiad w kolorze i smaku miodu. Zestawienie sałatki z miodowym dresingiem z kurczakiem słodko-pikantnym oraz kieliszkiem wina o złocistożółtej barwie o aromacie owocowym Celebro .
Moją propozycję można potraktować jako całość czyli obiad, lub sałatkę na przystawkę i kurczaka na obiad.
Składniki :
Sałatka :
2 świeże figi
1 duża gruszka
mix sałat
kilka orzechów laskowych
1 camembert
1 -2 łyżeczki oliwy
4 łyżeczki miodu wielokwiatowego
świeżo zmielony pieprz
sok z połowy cytryny
Kurczak :
pierś kurczaka
3 łyżki miodu
1 łyżeczka oliwy
sok z połowy cytryny
2 posiekane ząbki czosnku
4 posiekane małe papryczki chili
Przygotowanie:
Sałatka :
Gruszki kroję w plasterki, figi w kawałki, ser w małe trójkąty.
Orzechy prażę na suchej patelni. Obieram ze skórki i drobno siekam.
Miód mieszam z oliwą , sokiem z cytryny i doprawiam obficie pieprzem.
Układam sałatę, gruszki, figi, ser, posypuję orzechami i polewam sosem.
Kurczak :
Mieszam miód, oliwę, sok z cytryny, czosnek, chili.
Pierś kurczaka lekko rozbijam tak by nie była za gruba.
Nacieram marynatą.
Z foli aluminiowej tworzę "pudełeczka". Układam połówki piersi oddzielnie i zalewam marynatą.
Piekarnik nagrzewam do 250 stopni z włączoną opcją grill i górnym opiekaczem.
Kurczaka wstawiam na 5 minut, po czym przekładam na drugą stronę i piekę kolejne 5 minut. Sprawdzam czy kurczak gotowy. Jak tak wyjmuję z piekarnika.
Podaję kurczaka w asyście sałatki i kieliszka wina białego półwytrawnego francuskiego Celebro .
Było naprawdę pysznie ! Polecam !
p.s wino idealnie podkreśla smak sałatki i kurczaka.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/08/zocistyzoty-obiad.html