ßßß

Składniki :opakowanie makaronu cannelloni2 puszki pomidorów krojonych0,5 kg mielonego mięsa ( u mnie z indyka)koncentrat pomidorowy 1 słoiczek1 cebula6 dużych pieczarek1 kulka mozzarelli ( nie w zalewie)parmezan lub ser grana padano w kawałkubazyliaoreganoczosnek granulowanychilioliwaPrzygotowanie:Mięso smażę na oliwie, starając się robić największe "grudki", dodaję czosnek, chili, bazylię, oregano.Cebulę kroję w drobną kostkę, pieczarki kroję w dużą kostkę i dorzucam do smażonego mięsa.Gdy mięso jest podsmażone, dodaję puszkę pomidorów, mieszam i czekam aż 90% wody odparuje.Po przygotowaniu odstawiam farsz do przestygnięcia.Piekarnik wstawiam na 180 stopni, ser grana padano lub parmezan ścieram na tarce o dużych oczkach, pół kulki mozzarelli również ścieram , pozostałą część kroję w plastry.Puszkę pomidorów miksuję z koncentratem oraz bazylią i oregano.Naczynie żaroodporne smaruje oliwą i zaczynam nadziewać rurki i układać je w naczyniu. ( Przy opracowaniu dobrej techniki, praca idzie szybko i bez problemowo).Rurki układam w naczyniu. Zalewam gęstym sosem pomidorowym ( u mnie dwie warstwy makaronu i myślę że należałoby następnym razem polać sosem 1 warstwę przed nałożeniem drugiej), posypuję parmezanem i pod przykryciem wstawiam na 40-50 minut do piekarnika.Po danym czasie, posypuje mozzarellą i układam plastry i wstawiam bez przykrycia do czasu aż ser ładnie się rozpuści.I gotowe :)Smacznego
