Wykonanie
Składniki :
pierś indyka 3/4 kg5
jabłekkilkanaście
suszonych żurawinziemniakiżurawina ze słoiczka8 ząbków
czosnku3 łyżki
miodusok z połowy
cytryny3 łyżeczki
chili + 3 do
ziemniakówsól2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 czubata łyżeczka
tymianku + 1 do
ziemniakówolej,
oliwa, 3 łyżki
masłaPrzygotowanie :4
jabłka kroję w kawałki bez obierania. 1
jabłko obieram i kroję w dużą kostkę.
Indyka solę, nacieram przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami
czosnku, 3 łyżeczkami
chili, 2
ziołami prowansalskimi, 1 czubatą
tymianku i łyżką ( dwoma)
oliwy.Do środka
indyka, wkładam pokrojone
jabłko i kilka
suszonych żurawin. Zawijam formując coś a'la roladę , używając nici.Układam
indyka w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam
sokiem z połowy
cytryny i polewam
miodem. Układam na nim kilka plasterków
masła.W koło
indyka układam pozostałe
jabłka i
żurawiny.Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. W trakcie pieczenia polewam sosem.
Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę. Przyprawiam 3 łyżeczkami
chili, 1
tymianku, mieszam z
olejem. Układam na blaszce wraz z 4 ząbkami
czosnku w łupinie. Piekę także około 50 minut.Podaję pokrojonego na plastry
indyka z aromatycznymi
ziemniakami i
żurawiną ze słoiczka.