ßßß
Składniki :pierś indyka 3/4 kg5 jabłekkilkanaście suszonych żurawinziemniakiżurawina ze słoiczka8 ząbków czosnku3 łyżki miodusok z połowy cytryny3 łyżeczki chili + 3 do ziemniakówsól2 łyżeczki ziół prowansalskich1 czubata łyżeczka tymianku + 1 do ziemniakówolej, oliwa, 3 łyżki masłaPrzygotowanie :4 jabłka kroję w kawałki bez obierania. 1 jabłko obieram i kroję w dużą kostkę.Indyka solę, nacieram przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku, 3 łyżeczkami chili, 2 ziołami prowansalskimi, 1 czubatą tymianku i łyżką ( dwoma) oliwy.Do środka indyka, wkładam pokrojone jabłko i kilka suszonych żurawin. Zawijam formując coś a'la roladę , używając nici.Układam indyka w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam sokiem z połowy cytryny i polewam miodem. Układam na nim kilka plasterków masła.W koło indyka układam pozostałe jabłka i żurawiny.Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. W trakcie pieczenia polewam sosem.Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę. Przyprawiam 3 łyżeczkami chili, 1 tymianku, mieszam z olejem. Układam na blaszce wraz z 4 ząbkami czosnku w łupinie. Piekę także około 50 minut.Podaję pokrojonego na plastry indyka z aromatycznymi ziemniakami i żurawiną ze słoiczka.