ßßß Cookit - przepis na Indyk faszerowny jabłkami i żurawiną

Indyk faszerowny jabłkami i żurawiną

nazwa

Wykonanie

Składniki :
pierś indyka 3/4 kg
5 jabłek
kilkanaście suszonych żurawin
ziemniaki
żurawina ze słoiczka
8 ząbków czosnku
3 łyżki miodu
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki chili + 3 do ziemniaków
sól
2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka tymianku + 1 do ziemniaków
olej, oliwa, 3 łyżki masła
Przygotowanie :
4 jabłka kroję w kawałki bez obierania. 1 jabłko obieram i kroję w dużą kostkę.
Indyka solę, nacieram przeciśniętymi przez praskę 4 ząbkami czosnku, 3 łyżeczkami chili, 2 ziołami prowansalskimi, 1 czubatą tymianku i łyżką ( dwoma) oliwy.
Do środka indyka, wkładam pokrojone jabłko i kilka suszonych żurawin. Zawijam formując coś a'la roladę , używając nici.
Układam indyka w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam sokiem z połowy cytryny i polewam miodem. Układam na nim kilka plasterków masła.W koło indyka układam pozostałe jabłka i żurawiny.
Wstawiam pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut. W trakcie pieczenia polewam sosem.
Ziemniaki szoruję, kroję w kostkę. Przyprawiam 3 łyżeczkami chili, 1 tymianku, mieszam z olejem. Układam na blaszce wraz z 4 ząbkami czosnku w łupinie. Piekę także około 50 minut.
Podaję pokrojonego na plastry indyka z aromatycznymi ziemniakami i żurawiną ze słoiczka.
Źródło:http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/03/indyk-faszerowny-jabkami-i-zurawina.html