Wykonanie
Składniki :polędwiczka wieprzowa długa2
jabłkasłoiczek
konfitury żurawina z
jabłkiem (do zakupu w Anielskie Przysmaki )małe
ziemniaki2 łyżeczki
majeranku + do przyprawienia
jabłek2 łyżeczki
tymianku2 łyżeczki
czosnku granulowanego
sól,
pieprzoliwa do marynaty
olej do smażenia2 łyżki
masłaPrzygotowanie :Polędwiczkę kroję na plastry. Rozbijam dłonią. Przyprawiam
solą i
pieprzem. Wkładam do miski.Dodaję 2 łyżeczki
majeranku,
tymianku oraz
czosnku granulowanego. Zalewam 2 łyżkami
oliwy.Dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam na około 20-40 minut.
Ziemniaki szoruję. Smaruje
olejem. I wstawiam na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.
Jabłka kroję w ósemki. Wkładam do garnka, dodaję
masło, przyprawiam
majerankiem i dolewam około 1/2 szklanki
wody. Ustawiam na małym gazie pod przykryciem. Czekam aż
jabłka będę miękkie ale nadal zachowają swój kształt ( około 6 minut).
Polędwiczki wyjmuję z marynaty.Na patelni rozgrzewam
olej i wkładam plastry
mięsa ( tak by się nie stykały) , smażę po około 2 minuty z każdej strony.I gotowe :)Podaję plastry
mięsa z
konfiturą żurawina z
jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone
jabłka.Ja byłam za bardzo głodna i rozkojarzona ale myślę, że dobrze jest ułożyć
mięso na jabłkach.