ßßß
Składniki :polędwiczka wieprzowa długa2 jabłkasłoiczek konfitury żurawina z jabłkiem (do zakupu w Anielskie Przysmaki )małe ziemniaki2 łyżeczki majeranku + do przyprawienia jabłek2 łyżeczki tymianku2 łyżeczki czosnku granulowanegosól, pieprzoliwa do marynatyolej do smażenia2 łyżki masłaPrzygotowanie :Polędwiczkę kroję na plastry. Rozbijam dłonią. Przyprawiam solą i pieprzem. Wkładam do miski.Dodaję 2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz czosnku granulowanego. Zalewam 2 łyżkami oliwy.Dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam na około 20-40 minut.Ziemniaki szoruję. Smaruje olejem. I wstawiam na blaszce do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 60 minut.Jabłka kroję w ósemki. Wkładam do garnka, dodaję masło, przyprawiam majerankiem i dolewam około 1/2 szklanki wody. Ustawiam na małym gazie pod przykryciem. Czekam aż jabłka będę miękkie ale nadal zachowają swój kształt ( około 6 minut).Polędwiczki wyjmuję z marynaty.Na patelni rozgrzewam olej i wkładam plastry mięsa ( tak by się nie stykały) , smażę po około 2 minuty z każdej strony.I gotowe :)Podaję plastry mięsa z konfiturą żurawina z jabłkiem, pieczone ziemniaczki i duszone jabłka.Ja byłam za bardzo głodna i rozkojarzona ale myślę, że dobrze jest ułożyć mięso na jabłkach.