ßßß
Składniki :pierś indyka ( 1/2 kg)kasza gryczana firmy Kupieckilka marchewek1 łyżeczka majonezu lub śmietany lub jogurtu4 ząbki czosnkusok wyciśnięty z całej cytryny2 czubate łyżeczki tymianku1 łyżeczka estragonu2 łyżki miodu wielokwiatowego1/2 łyżeczki ziół prowansalskich4 plasterki masła ( lub łyżki oliwy)Przygotowanie :Kaszę gotuję na sypko.Marchewkę ścieram na tarce i mieszam z łyżeczką majonezu i kilkoma kroplami soku z cytryny.Czosnek drobno siekam.Indyka nacieram : czosnkiem, tymiankiem, estragonem, ziołami prowansalskimi.Sok z cytryny mieszam z miodem i polewam indyka.Układam w naczyniu żaroodpornym, układam plastry masła ( lub polewam oliwą) i wstawiam pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 stopni .Piekę około 40 minut , podczas pieczenia polewam kilka krotnie sosem powstałym podczas pieczenia.Podaję kaszę, surówkę z marchewki i plastry indyka.