Wykonanie
Ziemniaki w Polsce, jak wiadomo są chyba najpopularniejszym warzywem. Są w kuchni każdego, dlatego wybrałam je na pierwszy ogień. Nie potrafię określić jak przyrządzone lubię najbardziej, bo niemal każdy sposób ma w sobie coś specjalnego, ale od bardzo, bardzo dawna mam ochotę na pieczone w mundurkach, podane z
twarożkiem. Musiałam je już kiedyś jeść, bo smak
twarożku jest mi znany, jednak od tamtej
pory żaden nie przypominał go w najmniejszym stopniu. Szukając tego smaku wypełniam pustkę
sosem czosnkowym na bazie
śmietany podanym z
ziemniakami pieczonymi w ziołach.
ziemniakioliwazioła prowansalskie2-3 ząbki
czosnkukubek
śmietany (% według uznania, ja raz używam 12%, a raz 18%)łyżka
majonezuNagrzać piekarnik do 200 st. Obrane i pokrojone w spore kawałki
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przełożyć do miski, odczekać aż trochę ostygną. Polać
oliwą i obwicie posypać
ziołami prowansalskimi, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika, piec aż się zrumienią.
Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, łyżkę
majonezu,
zioła, posolić do smaku. Wymieszać.Voila. Smacznego :)