Wykonanie
Świetny dodatek do dania głównego jak i samodzielna przekąska na ciepło. Czas wykonania niewielki, bo
ziemniaki przecież pieką się same, czasu wymaga jedynie ich przygotowanie i
sos czosnkowo-
szczypiorkowy, który jest absolutnie obowiązkowy. Pomysł na pieczone
ziemniaki jest od Marty :*
Składniki:8 szt.
ziemniaków (podobnej wielkości)pół szklanki
wodyoliwaSos:3 łyżki świeżej, kwaśnej
śmietany2 łyżki
majonezusól1 łyżeczka posiekanego
szczypiorkupół ząbka
czosnkuPrzygotowanie:
Ziemniaki oszyścić i umyć, włożyć na patelnię lub garnek o dużym dnie i zalać
wodą. Przykryć szczelnie pokrywką i zagotować, zmniejszyć ogień i parować ok 8-10 min (czas zależy od wielkości, im większe tym dłużej).Piekarnik rozgrzać do 180 C.
Ziemniaki wyjąć z patelni i położyć na pergaminie lub blaszce posmarowanej tłuszczem. Spryskać odrobinę po wierzchu
oliwą (idealnie do tego nadaje się w sprayu) albo posmarować pędzelkiem. Włożyć do piekarnika i piec aż będą miękkie w środku i złociste na zewnątrz.Sos:
Majonez wymieszać ze
śmietaną, dodać
szczypior i
czosnek roztarty z
solą. Wymieszać.Do sosu można dodać świeżą
rzodkiewkę, posiekany
koper, kwestia upodobań
smakowych.Smacznego :)