ßßß
Składniki:8 szt. ziemniaków (podobnej wielkości)pół szklanki wodyoliwaSos:3 łyżki świeżej, kwaśnej śmietany2 łyżki majonezusól1 łyżeczka posiekanego szczypiorkupół ząbka czosnkuPrzygotowanie:Ziemniaki oszyścić i umyć, włożyć na patelnię lub garnek o dużym dnie i zalać wodą. Przykryć szczelnie pokrywką i zagotować, zmniejszyć ogień i parować ok 8-10 min (czas zależy od wielkości, im większe tym dłużej).Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ziemniaki wyjąć z patelni i położyć na pergaminie lub blaszce posmarowanej tłuszczem. Spryskać odrobinę po wierzchu oliwą (idealnie do tego nadaje się w sprayu) albo posmarować pędzelkiem. Włożyć do piekarnika i piec aż będą miękkie w środku i złociste na zewnątrz.Sos:Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać szczypior i czosnek roztarty z solą. Wymieszać.Do sosu można dodać świeżą rzodkiewkę, posiekany koper, kwestia upodobań smakowych.Smacznego :)