ßßß
Składniki:12 niedużych, młodych ziemniaków1/4 szklanki wodyoliwasos:3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego2 łyżki majonezu1/2 ząbku czosnkuszczypta soli2-3 gałązki świeżego tymiankuPrzygotowanie:Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia, tak, aby leżały obok siebie (a nie jeden na drugim). Wlać wodę, przykryć pokrywką i gotować (od czasu zawrzenia wody) ok 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i odstawić ziemniaki na 10 minut, aby przestygły.Piekarnik nagrzać do 200 C.Zgnieść ziemniaki i układać na papier do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Piec do zarumienienia.Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek utrzeć z solą. Dodać do sosu razem oberwanymi listkami tymianku. Wymieszać.Smacznego :)