ßßß Cookit - przepis na Crushed potatoes czyli ziemniaki... zabite

Crushed potatoes czyli ziemniaki... zabite

nazwa

Wykonanie

Crushed potatoes to zapieczone ziemniaki zgniecione, dzięki czemu zwiększa się ilość przypieczonej powierzchni. Idealny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska na ciepło. Z sosem tymiankowym smakują wspaniale.
Ja swoje ziemniaki zgniatam ręką albo gładką stroną tłuczka, ostatnio mój syn patrząc na tę czynność powiedział:
- Mamo, daj spokój, one na pewno są już całkiem zabite.
Składniki:
12 niedużych, młodych ziemniaków
1/4 szklanki wody
oliwa
sos:
3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1/2 ząbku czosnku
szczypta soli
2-3 gałązki świeżego tymianku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia, tak, aby leżały obok siebie (a nie jeden na drugim). Wlać wodę, przykryć pokrywką i gotować (od czasu zawrzenia wody) ok 20 minut. Po tym czasie odlać wodę i odstawić ziemniaki na 10 minut, aby przestygły.
Piekarnik nagrzać do 200 C.
Zgnieść ziemniaki i układać na papier do pieczenia, delikatnie skropić oliwą. Piec do zarumienienia.
Śmietanę lub jogurt wymieszać z majonezem. Czosnek utrzeć z solą. Dodać do sosu razem oberwanymi listkami tymianku. Wymieszać.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/08/crushed-potatoes-czyli-ziemniaki-zabite.html