Wykonanie
Crushed potatoes to zapieczone
ziemniaki zgniecione, dzięki
czemu zwiększa się ilość przypieczonej powierzchni. Idealny dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska na ciepło. Z sosem
tymiankowym smakują wspaniale.Ja swoje
ziemniaki zgniatam ręką albo gładką stroną tłuczka, ostatnio mój syn patrząc na tę czynność powiedział:- Mamo, daj spokój, one na pewno są już całkiem zabite.
Składniki:12 niedużych,
młodych ziemniaków1/4 szklanki
wodyoliwasos:3 łyżki
śmietany lub
jogurtu greckiego2 łyżki
majonezu1/2 ząbku
czosnkuszczypta
soli2-3 gałązki świeżego
tymiankuPrzygotowanie:
Ziemniaki umyć i włożyć do płaskiego naczynia, tak, aby leżały obok siebie (a nie jeden na drugim). Wlać
wodę, przykryć pokrywką i gotować (od czasu zawrzenia
wody) ok 20 minut. Po tym czasie odlać
wodę i odstawić
ziemniaki na 10 minut, aby przestygły.Piekarnik nagrzać do 200 C.Zgnieść
ziemniaki i układać na papier do pieczenia, delikatnie skropić
oliwą. Piec do zarumienienia.
Śmietanę lub
jogurt wymieszać z
majonezem.
Czosnek utrzeć z
solą. Dodać do sosu razem oberwanymi listkami
tymianku. Wymieszać.Smacznego :)