Wykonanie

U mnie w domu z
kaszą pęczak występują dwa problemy :pierwszy : mój mąż nie lubi jej jeśćdrugi : ja ją bardzo lubię, ale nie znoszę jej gotować, i co chwile latać i sprawdzać czy nie przywarła do garnkaDzisiejsza propozycja obiadowa rozwiązuje obydwa te problemy... mąż zjada
kaszę ze smakiem, a ja nie muszę latać do kuchni i się martwić czy
kasza będzie dobra.Przygotowanie całego obiadu nie powinno zająć dłużej niż 25 minut , w raz z gotowaniem.Składniki:
Kasza pęczak z warzywami i
serem grana padano z pikantno -
ziołową nutą:
kasza pęczak 1 szklanka1 łyżka
masłakilka
pieczarekmała
czerwona paprykamała
czerwona cebulamarynowane
papryczki chili ( można zastąpić świeżymi) u mnie około 10 plasterkówposiekana świeża
bazylia i
oregano, po kilkanaście listków
suszone oreganosólstarty ser grana padano ( na tarce o małych oczkach)Delikatne grillowane
polędwiczki :polędwiczka wieprzowa długa1 łyżka
suszonego oreganosól,
pieprz1 płaska łyżka
czosnku granulowanego3 -5 łyżek
oliwyPrzygotowanie :Pęczak:
Pieczarki i
paprykę kroję w dużą kostkę,
cebulę w drobną kostkę, papryczki siekam .Warzywa podsmażam na rozgrzanej
oliwie na patelni teflonowej lub innej nie przywierającej.Szklankę
kaszy płuczę pod bieżącą
wodą . Gotuję
wodę w czajniku.Warzywa
solę, gdy zobaczę, że
pieczarki puściły
wodę i część jej wyparowała, wrzucam na patelnię
kaszę, mieszam i podsmażam około 30 -60 sekund.Wlewam dwie szklanki wrzątku, dodaję łyżkę
masła,
sól i
suszone oregano, mieszam i chwilę gotuję około 2-3 minut.Zmniejszam ogień do najmniejszego i patelnię przykrywam przykrywką :) , ustawiam minutnik na 15 minut.
Kasza do mojej patelni nie przywiera.Po upływie 15 minut sprawdzam miękkość
kaszy, gdy jest za twarda , nalewam jeszcze troszkę
wody i zostawiam na ogniu na kilka minut.Gdy
kasza gotowa, dodaję posiekane
zioła, oraz
ser, podgrzewam i mieszam. Aż
ser się ładnie połączy z
kaszą.Podaję.
Polędwiczki :
Polędwiczki kroję w plastry, rozbijam dłonią .Przyprawiam
solą,
pieprzem,
oregano oraz
czosnkiem, zalewam
oliwą.Grilluje na grillu elektrycznym po 5 minut z każdej strony.I gotowe.