ßßß Cookit - przepis na Letnie medaliony wieprzowe

Letnie medaliony wieprzowe

Wykonanie

składniki:
- kalarepa
- 200g małej marchewki
- 300g polędwicy wieprzowej
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- sos chrzanowy
- 300g młodych ziemniaków
- przyprawy
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować na półtwardo. W tym czasie kalarepę i marchew oczyścić i obrać. Marchew pokroić na mniejsze kawałki, a kalarepę w słupki.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie, oprószyć solą i pieprzem. Medaliony wyjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Kalarepę z marchwią poddusić na tłuszczy ze smażenia. Wlać 200ml wody, warzywa przykryć i dusić ok. 10 minut. Odcedzić warzywa i ziemniaki. Ziemniaki posypać dowolnymi przyprawami (u mnie pieprz, vegeta, kostka czosnkowa i majeranek) i usmażyć na oleju. Podawać z sosem chrzanowym.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2008/06/Letnie-medaliony-wieprzowe.html