Wykonanie
Wczoraj ze znajomymi zrobiliśmy sobie ucztę w chińskim stylu z okazji Grand Prix Chin :) Strasznie się bałam, że nic mi nie wyjdzie, a tu niespodzianka - wszystko było pyszne :D Zacznę od soczysto zielonej sałatki, która jest dobra i na ciepło i na zimno :)
składniki dla 4 osób:- 2 łyżki ziaren
sezamu- 2 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych- 1 ząbek
czosnku- 2,5cm kawałek
imbiru- 145g
brokułów- 2
cukinie- 170g strąków
zielonego groszku- 1 łyżka
wytrawnego sherry (lub
wina ryżowego)- 1 łyżka ciemnego
sosu sojowego (u mnie jasny)- 1 łyżka
sosu ostrygowego (pominęłam)Obrać i posiekać
imbir i
czosnek.
Brokuły podzielić na małe części.
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plasterki. W suchym, gorącym woku uprażyć ziarna
sezamu, często potrząsając naczyniem. Zdjąć z woka i odstawić. Wlać
olej, rozgrzać go przez minutę, dodać
czosnek oraz
imbir i podsmażyć na średnim ogniu przez 1-2 minuty. Dodać
brokuły i smażyć dalej 2-3 minuty. Następnie dodać
cukinię i strąki
groszku, smażyć 3 minuty. Wlać
sherry lub
wino ryżowe i dalej smażyć przez minutę. Następnie dodać
sos sojowy i
ostrygowy, dokładnie wymieszać, smażyć 2 minuty. Przed podaniem posypać uprażonym
sezamem.źródło: książka pt. Kuchnia chińska, wyd. RM
Grand Prix Chin