ßßß Cookit - przepis na INDYK W SOSIE CZEKOLADOWYM

INDYK W SOSIE CZEKOLADOWYM

nazwa

Wykonanie

Ciągle twierdziłam, że zrobię tego indyka na Czekoladowy Weekend Bei. I tym razem w końcu się udało :) Nie miałam pojęcia czego się spodziewać, nie próbowałam wyobrażać sobie jego smaku. I dobrze. Indyk jest zdecydowanie wytrawny, absolutnie nie słodki, za to trochę ostrawy. Jednak nadal nie jestem fanką połączenia czekolady z chilli, ale nie narzekam ;) Niestety trochę się zagapiłam i zostawiłam indyka na ogniu bez przykrywki w czasie, kiedy robiłam sos do sałatki i odcedzałam ryż, dlatego sos w większości wyparował... A przepis jest z jednego z segregatorów Wyborczej.
składniki na 6 porcji:
- 1 duża pierś z indyka
- 2 posiekane cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka sambalu
- szklanka płatków migdałowych
- 40g gorzkiej czekolady
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Pierś pokroić na mniejsze części. Włożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby mięso było przykryte, zagotować. Posolić, gotować na małym ogniu ok. 30 minut. W tym czasie podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Przyprawić czosnkiem, słodką papryką i sambalem. Dodać płatki migdałowe i czekoladę. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/02/Indyk-w-sosie-czekoladowym.html