ßßß
składniki na 4 porcje:- 1 cebula- 1 papryczka pepperoni- 300g mielonego mięsa wieprzowego- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- puszka pomidorów w kawałkach (ok 480g netto)- 200ml bulionu warzywnego- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu- sól, pieprz- 500g makaronu spaghetti- starty ser (np. gouda)Cebulę obrać i posiekać, papryczkę umyć, przekroić wzłuż, wykroić gniazda nasienne, strąk posiekać. Mięso mielone smażyć ok. 4 minuty na rozgrzanej oliwie, aż powstaną grudki. Dodać cebulę, papryczkę i koncentrat. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Do mięsa dodać puszkę pomidorów i bulion. Sos doprawić rozmarynem, solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 40 minut na małym ogniu. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i osączyć. Nałożyć do miski, polać sosem i posypać startym serem.źródło: Sól i Pieprz 4/2008