ßßß
składniki na mazurek o wymiarach mniej więcej 35 x 25 cmCiasto:- 2 szkl mąki- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- kostka masła lub margaryny (250g)- 3 żółtka- 1 szkl śmietany (ja użyłam śmietanki zebranej z mleczka kokosowego)- 1/2 szkl cukru pudru- 1 op płatków migdałowych (100g)Polewa:- 1/2 szkl mleka- 1/2 szkl cukru- 130g masła- 1 1/2 szkl mleka w proszku (nie granulowanego)- 1 łyżka kakaoDrobno posiekać masło z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę i cukier. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodając więcej mąki (u mnie 1 1/2 szkl, ale dodawałam stopniowo, możliwe, że przy Waszej mące i śmietanie wystarczy mniej). Dodać do ciasta migdały, dokładnie wyrobić.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 , 5 cm, przełożyć do foremki (ja użyłam połowy ciasta), ewentualnie rękami rozpłaszczyć i uformować przy brzegach. Piec ok. 20 minut (lub do zrumienienia) w 180°C.Gdy ciasto odrobinę przestygnie, odwrócić je do góry nogami, żeby wierzch był płaski i przygotować polewę.W rondelku rozpuścić mleko z cukrem, masłem i kakao. Cały czas mieszając, zagotować. Zdjąć z ognia, ciągle mieszając wsypać przesiane mleko w proszku. Bardzo dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Wylać polewę na ciasto, ewentualnie rozprowadzić, żeby była równa. Ewentualnie ozdobić wierzch (ja ozdobiłam gorzką czekoladą i całymi, blanszowanymi migdałami), odstawić do zastygnięcia.
źródło: książka " Kuchnia polska " Elżbiety Adamskiej, ale do spróbowania zachęcił mnie wpis z bloga Przy Kubku Kawy
na zdjęciu z mazurkiem kokosowym na tym samym spod zie