ßßß Cookit - przepis na ADŻIKA

ADŻIKA

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie sosy typu harissa i szukacie nowych, ostrych doznań, koniecznie spróbujcie tego sosu. Jak to określiła Raven, od której dostałam przepis, " jak Rosja długa i szeroka (wliczając Kaukaz i aż po Syberię) tyle jest na adżikę przepisów", dlatego ja Wam podam moją wersję. Z odrobinę większą ilością słodkiej papryki (nie pół na pół z ostrą) i nieco mniejszą ilością ziół. Za to nadal bardzo prostą, szybką i niesamowicie aromatyczną. I oczywiście pieruńsko ostrą ;)
ADŻIKA
składniki na 7 słoiczków po ok. 185g
- ½kg ostrych papryczek (u mnie cyklony)
- ok 750g słodkiej papryki
- ½ pęczka natki pietruszki
- ½ pęczka bazylii
- ½ pęczka kolendry
- 1 główka czosnku
- 2 łyżki kozieradki
- 1 łyżka nasion kolendry
- odrobina soli
- 1-2 łyżki octu winnego
Z ostrych papryczek odkroić jedynie ogonki, zmiksować całe razem z nasionkami.
Słodką paprykę oczyścić z ziarenek, również zmiksować.
Dodać do miksera zioła, obrany czosnek i zmielone lub roztarte w moździerzu przyprawy.
Wszystko dokładnie razem zmiksować, dodać sól i ocet.
Wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików.
Dobrze zakręcić, wstawić do zimnego piekarnika (zakrętkami do góry), ustawić na 135°C i pasteryzować godzinę.
Zostawić w piekarniku do ostudzenia.
~ ~ ~
Pora na podsumowanie najbardziej kontrowersyjnego Grand Prix w tym roku. Jak wygląda sytuacja polityczna, każdy wie. Część z nas w kuchni się od tego odcięła, większość akcję zbojkotowała. Ja to rozumiem i spodziewałam się, że tak będzie, ale dziękuję za wyrażenie opinii, bo równie dobrze przecież mogliście po prostu mnie i moją akcję zignorować bez słowa. Cieszę się, że jednak dwie osoby zdecydowały się na przygotowanie rosyjskich smakołyków i Wam również bardzo dziękuję :)
Oladuszki, czyli rosyjskie placuszki - Dorota
Rosyjskie ciasteczka do herbaty - Danusia
I to by było na tyle :) Zapraszam za 2 tygodnie do USA :)
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2014/10/Adzika-i-podsumowanie-wspolnego-gotowania-z-GP.html