ßßß
ADŻIKAskładniki na 7 słoiczków po ok. 185g- ½kg ostrych papryczek (u mnie cyklony)- ok 750g słodkiej papryki- ½ pęczka natki pietruszki- ½ pęczka bazylii- ½ pęczka kolendry- 1 główka czosnku- 2 łyżki kozieradki- 1 łyżka nasion kolendry- odrobina soli- 1-2 łyżki octu winnegoZ ostrych papryczek odkroić jedynie ogonki, zmiksować całe razem z nasionkami.Słodką paprykę oczyścić z ziarenek, również zmiksować.Dodać do miksera zioła, obrany czosnek i zmielone lub roztarte w moździerzu przyprawy.Wszystko dokładnie razem zmiksować, dodać sól i ocet.Wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików.Dobrze zakręcić, wstawić do zimnego piekarnika (zakrętkami do góry), ustawić na 135°C i pasteryzować godzinę.Zostawić w piekarniku do ostudzenia.
~ ~ ~
Pora na podsumowanie najbardziej kontrowersyjnego Grand Prix w tym roku. Jak wygląda sytuacja polityczna, każdy wie. Część z nas w kuchni się od tego odcięła, większość akcję zbojkotowała. Ja to rozumiem i spodziewałam się, że tak będzie, ale dziękuję za wyrażenie opinii, bo równie dobrze przecież mogliście po prostu mnie i moją akcję zignorować bez słowa. Cieszę się, że jednak dwie osoby zdecydowały się na przygotowanie rosyjskich smakołyków i Wam również bardzo dziękuję :)Oladuszki, czyli rosyjskie placuszki - Dorota
Rosyjskie ciasteczka do herbaty - Danusia
I to by było na tyle :) Zapraszam za 2 tygodnie do USA :)