Wykonanie
Jeśli lubicie sosy typu harissa i szukacie nowych, ostrych doznań, koniecznie spróbujcie tego sosu. Jak to określiła Raven, od której dostałam przepis, " jak Rosja długa i szeroka (wliczając Kaukaz i aż po Syberię) tyle jest na adżikę przepisów", dlatego ja Wam podam moją wersję. Z odrobinę większą ilością
słodkiej papryki (nie pół na pół z ostrą) i nieco mniejszą ilością
ziół. Za to nadal bardzo prostą, szybką i niesamowicie aromatyczną. I oczywiście pieruńsko ostrą ;)

ADŻIKAskładniki na 7 słoiczków po ok. 185g- ½kg
ostrych papryczek (u mnie cyklony)- ok 750g
słodkiej papryki- ½ pęczka
natki pietruszki- ½ pęczka
bazylii- ½ pęczka
kolendry- 1 główka
czosnku- 2 łyżki
kozieradki- 1 łyżka nasion
kolendry- odrobina
soli- 1-2 łyżki
octu winnegoZ
ostrych papryczek odkroić jedynie ogonki, zmiksować całe razem z nasionkami.
Słodką paprykę oczyścić z ziarenek, również zmiksować.Dodać do miksera
zioła, obrany
czosnek i zmielone lub roztarte w moździerzu
przyprawy.Wszystko dokładnie razem zmiksować, dodać
sól i
ocet.Wymieszać, przełożyć do wyparzonych słoików.Dobrze zakręcić, wstawić do zimnego piekarnika (zakrętkami do góry), ustawić na 135°C i pasteryzować godzinę.Zostawić w piekarniku do ostudzenia.

~ ~ ~
Pora na podsumowanie najbardziej kontrowersyjnego Grand Prix w tym roku. Jak wygląda sytuacja polityczna, każdy wie. Część z nas w kuchni się od tego odcięła, większość akcję zbojkotowała. Ja to rozumiem i spodziewałam się, że tak będzie, ale dziękuję za wyrażenie opinii, bo równie dobrze przecież mogliście po prostu mnie i moją akcję zignorować bez słowa. Cieszę się, że jednak dwie osoby zdecydowały się na przygotowanie rosyjskich smakołyków i Wam również bardzo dziękuję :)Oladuszki, czyli rosyjskie placuszki - Dorota

Rosyjskie
ciasteczka do
herbaty - Danusia

I to by było na tyle :) Zapraszam za 2 tygodnie do USA :)