Wykonanie
« Adżika i podsumowanie ...Szakszuka South Beach »Miałam ochotę na jakieś ciepłe, rozgrzewające, a jednocześnie lekkie danie. Coś dietetycznego, ale sytego. I właśnie taki był ten
kalafior w aromatycznym, kremowym sosie. Do tego szybki i prosty. To fajne danie zarówno latem, jak i w środku zimy. Bo
mrożony kalafior też się sprawdzi.

(South Beach, faza I)składniki na 2 porcje:- 1 mały, świeży
kalafior- 1 łyżka
oleju- 2 małe
szalotki-
czerwona papryka- 1 łyżeczka mielonego
curry- ½ łyżeczki harissy- ½ łyżeczki mielonego cuminu- po ½ łyżeczki mielonej słodkiej i
ostrej papryki- 1 puszka
pomidorów- 1 puszka
mleczka kokosowego (w wersji South Beach - light)-
sól i
pieprzKalafiora oczyścić i podgotować kilka minut w osolonej wodzie (ewentualnie z odrobiną
cukru lub
mleka), odsączyć.
Szalotkę posiekać (ja jedną pokroiłam w kostkę, a drugą w krążki.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
szalotki i
paprykę, dodać wszystkie
przyprawy i dokładnie wymieszać.Wlać puszkę
pomidorów, gotować, aż się rozpadną, a
papryka zmięknie.Dodać
mleczko kokosowe, wymieszać i dołożyć podgotowanego wcześniej
kalafiora.Podawać od razu, na ciepło.

czwartek, 23 października 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze