ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ HERBACIANY Z SYROPEM KLONOWYM

ŁOSOŚ HERBACIANY Z SYROPEM KLONOWYM

nazwa

Wykonanie

Przepraszam za brak przepisu i podsumowania GP Monako. To drugie nadrobię jutro, z przepisem gorzej, bo choć zrobiłam piperade, to zdjęcia nie mam... Za to mam zdjęcie łososia przygotowanego z okazji GP Kanady :) Trochę szkoda, że ryż, herbata i cukier, w których dymie się wędzi,nie nadają się już do użytku, trochę to marnotrawstwo, ale przynajmniej łosoś był smaczny ;) U mnie pojawił się na surówce z papryki i pomidorów w occie balsamicznym. Jeżeli boicie się, że łosoś od tej ilości syropu klonowego będzie słodki, to.. słusznie ;) ale bez przesady. Jest słodkawy, ale w przyjemny, niezbyt narzucający się sposób. Ale warto podać go z czymś zupełnie niesłodkim, dla równowagi :)
składniki na 2 porcje:
- 1 szkl syropu klonowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 filet z dzikiego łososia (bez skóry i ości)
- 1 szkl ryżu
- 1 szkl cukru
- 1 szkl liści herbaty (u mnie Yunnan, ale może być zielona, Earl Grey lub inna)
Rybę pokroić na porcje. Syrop wymieszać z sosem sojowym, polać nim kawałki ryby i odstawić je na godzinę do lodówki. Dno woka wyścielić folią aluminiową, wsypać ryż, cukier i herbatę, wymieszać. Na wierzchu ułożyć koszyczek bambusowy do gotowania na parze, owinąć go wilgotną ściereczką, aby stworzyć izolację. Wstawić wok na małym ogniu, poczekać aż zacznie dymić. Łososia osączyć i włożyć do koszyczka, a marynatę wlać do rondelka. Łososia wędzić 15 minut na małym ogniu. W tym czasie gotować marynatę, aż powstanie z niej gęsty syrop. Rozgrzać piekarnik (najlepiej z funkcją grillowania). Wyjąć łososia z koszyczka, przełożyć do żaroodpornego naczynia i posmarować syropem. Piec ok 3 minut w piekarniku.
źródło : Kulinarny Atlas Świata, zakładka Kanada
Grand Prix Kanady
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2011/06/Losos-herbaciany-z-syropem-klonowym.html