Wykonanie
Łososia jemy przynajmniej 2
razy w tygodniu, bo to taki szybki obiad bez stresu i wymyślania bóg wie co. Dzisiaj zrobiłam
łososia na słodko kwaśno, z młodymi strączkami
zielonego groszku i
ryżem po persku, czyli z
masłem szafranowym.Zrobiłam marynatę do
łososia opierającą się na occie
ryżowym mirim, brązowym cukrze, z lekkim dodatkiem jasnego,
sojowego sosu tajskiego . Tą marynatę, stosuję często do grilowania różnych ryb.

Szybki obiad dla mnie oznacza, że marynuję
rybę w ciągu kilku minut, a
potem smażę
łososia jeszcze w krótszym czasie, bo tylko przez 2 minuty. Dłużej nie potrzeba, ponieważ kwas z marynaty powoduje, że
ryba jest już prawie gotowa, zanim ja wrzucę na patelnię.Z marynaty i
rybnego tluszczyku powstaje smaczny słodko kwaśny sos, którym polewam
rybę przed podaniem.Składniki:Przepis na 5 osób:5 filetów z
łososia (ok. 600 g)4 łyżki japońskiego
octu mirim4 łyżka
sojowego sosu tajskiego, jasnego½ dl
brązowego cukru200 g
groszkuWykonanie:Wymieszaj
ocet,
cukier i
sos sojowy w misce. Dodaj
łososiaMarynuj
łososia przez 10 minut, krócej lub dłużej w zależności ile masz czasu.Smaż
łososia bardzo szybko. Na powierzchni
ryby utworzy się gęsta glazura. Wyjmij
rybę z patelni i wlej marynatę. Zredukuj sos do nieco gęstszej konsystencji.Polej
rybę sosem przed podaniem.