Wykonanie
Ocet malinowy jest doskonałym dodatkiem do
sałat, dressingów i marynat.
Ocet owocowy można przygotować z
malin,
truskawek,
jeżyn, czarnych
porzeczek,
jagód.
Owoce nadają kolor i aromatyzują
ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor
octu owocowego,
traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny.
Octem malinowym skrapiam
sałaty lub dodając trochę
oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych.


Składniki:3/4 szklanki
malinocet jabłkowy lub
ocet z
białego wina -
octu użyć tyle, aby zakrył
maliny i wypełnił słoik1 płaska łyżka
cukrusłoik o pojemności 300 mlPrzygotowanie:
Maliny wymieszać z
cukrem, przełożyć do słoika i zalać
octem.
Ocet musi zakrywać
maliny.Słoik lekko zakręcić i pozostawić na tydzień w ciemnym miejscu.Po tym czasie, gdy
ocet zabarwi się na
malinowo, zlać go do butelki, odcedzając
owoce.
Ocet trzeba przechowywać ciemnym miejscu lub ciemnej butelce.Smacznego