Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 3 września 2013 r. Fanem
gruszek był Juliusz Cezar, a jakby sięgnąć do historii szybko odkryjemy, że ich korzenie sięgają czasów prehistorycznych. Co takiego jest w tym
owocu, co sprawia, że jest on częstym składnikiem dań? Po pierwsze
gruszka zawiera w swoim składzie prawdziwą bombę witamin .
Owoce te mają działanie przeciwgorączkowe, pobudzają przemianę materii, wspomagają perystaltykę jelit, ułatwiają koncentrację i pozytywnie działają na układ nerwowy, dzięki zawartości pierwiastka o nazwie bor.W tym roku sezon letni okazał się wyjątkowo korzystny dla
gruszek, obdarowano mnie dwoma koszami wypełnionymi po brzegi tymi fantastycznymi
owocami. W pierwszym momencie złapałam się za głowę, bo nie mam zbyt dużego doświadczenia w przetwarzaniu warzyw, czy
owoców. Chwila rozterki nie trwała jednak zbyt długo, ponieważ ostro zabrałam się do pracy. Część tego bogactwa postanowiłam zamarynować, czyli do
owoców dodać
octu i uzyskać specyficzny smak. Z marynowaniem to najczęściej kojarzą się
grzybki, okazuje się jednak, że
gruszki też lubią tę metodę przetwarzania i świetnie sprawdzają się jako przystawka do
mięs, pasztetów,
wędlin, czy
żółtych serów.
Gruszki w occie to wspomnienie dzieciństwa, a właściwie ważnych uroczystości rodzinnych, świąt, bo tylko wtedy je serwowano w kryształowych salaterkach. Już sam wygląd przykuwał wzrok, a co dopiero smak, który był niepowtarzalny i wyjątkowy:-)
Gruszki w occie Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 2 września . Aromatyczne
gruszki w occie! Wyjadanie zawartości słoików napełnionych
gruszkami w zalewie octowej, powoduje zimą teleportację do gorących dni lata:-)Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 30 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 35 minSkładniki:twarde
gruszki : 2 kg
brązowy cukier : 1 szklanka
ocet : 1/2 szklanki
woda : 2 szklanki
goździki : po dwa do słoika
cynamon : szczypta na słoik
sok z cytryny : kilka kropelPrzygotowanie:
Gruszki obieram ze skórki, która jest dość ciężkostrawna.Kroję w połówki i usuwam gniazda nasienne. By powstrzymać ciemnienie
gruszek, wkładam je do
wody zakwaszonej
sokiem z cytryny do momentu, aż przygotuję pozostałe
owoce.W garnku gotuję
wodę z
cukrem i
octem.Do zalewy wkładam przygotowane
gruszki i gotuję do pięciu minutDo każdego słoika wrzucam po dwa
goździki, szczyptę
cynamonu i układam
gruszki.Zalewam przygotowaną zalewą i zakręcam.Pasteryzuję 15 minut.Po tym czasie odwracam do góry dnem, aż do wystygnięcia.
Gruszki najlepiej smakują dopiero po kilku dniach od przygotowania, podane lekko schłodzone.
Życzę miłej nocy!!!