Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża sie do nas jesień a ta nieodmiennie kojarzy się z gruszeczkami. Można już dostać pyszne klapsy lub konfrencje :) Tym razem chciałabym podzielić się z
Wami przepisem na pyszne
gruszki w zalewie słodko- kwaśnej. Idealne do
mięs lub jako osobną przekąskę. Najlepiej nadają się do tego gruszeczki małe ale jeśli macie większe też się nadadzą ;)- ok 2 kg
gruszek- 2 duże szklanki
wody (250ml )- pól szklanki
octu- szklanka
cukru-
goździki- ew.
sok z cytrynyGruszki obieramy ze skórki. Jeśli są małe to zostawiamy w całości natomiast jeśli są większe to usuwamy gniazda nasienne i kroimy na pół, lub w ćwiartki - zależy od wielkości
owocu. W tym momencie możemy polać
gruszki sokiem z cytryny, żeby zachowały kolor.
Wodę z
cukrem i
octem zagotowujemy, na wrzącą zalewę wrzucamy
owoce i gotujemy ( od momentu wrzucenia
gruszek) ok 3-5 min. Mają się
owoce zeszklić a nie ugotować. Odstawiamy do przestudzenia. Po tym czasie przekładamy
gruszki do wyparzonych słoików ( pamiętajcie , że nakrętki też sie pasteryzuje) zalewamy zalewą i wrzucamy parę
goździków. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez kilka minut.