Wykonanie
Wczoraj Alastor wrzucił bardzo klasyczne wykorzystanie
syropu klonowego. Dzisiaj nieco mniej oczywiste.Kuchnia kanadyjska przeszła długą
drogę rozwoju. Indianie i traperzy jedli co tylko udało się upolować. Jedzenie miało dostarczać kalorii, smak był drugorzędny. Stąd w Kanadzie nadal przygotowuje się pemikan, suszone
mięso renifera,
łosia, jelenia lub bizona, rozbite i wymieszane z tłuszczem, ewentualnie suszonymi dzikimi
jagodami. Tak zakonserwowane
mięso można było przechowywać nawet pół dekady.Współczesna Kanada to jednak
kraj wielonarodowy - do Indian dołączyli Francuzi i Brytyjczycy a
potem imigrancji z niemal całego świata. W odróżnieniu od swoich południowych sąsiadów, którzy każde danie są w stanie zamerynizować, Kanadyjczycy uwielbiają oryginalne, niepodrabialne smaki. Taki właśnie jest ten nieco pracochłonny, ale przepyszny i godny uwagi przepis na
łososia wędzonego w
dymie herbacianym. Marynata jest na bazie mieszanki rdzennego
syropu klonowego z przywiezionym przez imigrantów
sosem sojowym. Jako dodatek do dania wykorzystaliśmy dziki
ryż, czyli zizanię
wodną, której zbieractwem nasion tradycyjnie zajmowali się też rdzenni Amerykanie. Pierwotnie zizania rosła dziko na mokradłach, później uprawiana była w stawach
rybnych. Bardziej kanadyjsko chyba się nie da.

Składniki:4 łyżki
syropu klonowego3 łyżki
sosu sojowego1 filet z
łososia o wadze ok. 350 g3/4 szklanki
ryżu3/4 szklanki
cukru3/4szklanki liści
herbaty (my daliśmy mieszankę zielonej i Earl Greya)
Syrop klonowy wymieszać z
sosem sojowym. Polać mieszanką
rybę. Odstawić do lodówki na godzinę. Wok lub głęboką patelnię o grubym dnie wyłożyć wolą aluminiową. Wsypać
ryż wymieszany z
cukrem i
herbatą. Na woku położyć koszyczek
bambusowy do gotowania na parze. Owinąć go wilgotną ściereczką. Wok postawić na małym ogniu. Gdy mieszanka zacznie intensywnie dymić, osączyć
łososia (nie wylewając marynaty), włożyć do koszyczka i wędzić w herbacianym
dymie kwadrans. Mieszankę
ryżu i
herbaty wyrzucić. W rondelku zagotować pozostałą marynatę, aż zagęści się do konsystencji
syropu. Wyjąć
łososia z koszyka, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować
syropem klonowo-
sojowym. Zapiec w piekarniku ok. 3-5 minut. Podawać na dzikim amerykańskim
ryżu.