ßßß Cookit - przepis na SOS Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

SOS Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny orzechowy sos z wyraźnie egzotycznym posmakiem. Ciekawy :) Szczerze mówiąc myślałam, że jest trudniejszy i bardziej czasochłonny. W efekcie smażyłam go odrobinę za długo, przez co mam bardziej gęstą pastę niż sos, ale to nic :) Uwaga - wychodzi go bardzo dużo! Ale to akurat powód do radości, bo bardzo mi zasmakował :)
Aha, ja użyłam świeżych papryczek chili, które okazały się kompletnie nieostre, więc dodałam łyżkę pieprzu cayenne. Nadal całość była łagodna. Co prawda mnie to nie przeszkadza, choć trochę liczyłam na ostry sos. Tak że uważajcie na to, jakich papryczek używacie, bo wiele od nich zależy.
- 1 1/2 szkl prażonych niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 szkl wody
- 1 łyżka kecap manis (indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego - ja swój kupiłam w Lidlu)
- 1 1/2 łyżki cukru (u mnie trzcinowego)
- 1/8 łyżeczki soli
- 1/4 szkl oleju
- 1 czubata łyżka pulpy tamaryndowca* (namoczonej w 1/4 szkl wody przez 15 minut. Wycisnąć sok z pulpy tamaryndowca i usunąć miąższ)
pikantna pasta:
- 6-8 suszonych całych papryczek chili (pozbawione pestek i namoczone w ciepłej wodzie)
- 3 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 2 łodygi trawy cytrynowej, same białe części
- 2,5-centymetrowy kawałek imbiru
- ewentualnie 1 łyżeczka mielonej kolendry (pominęłam)
Orzechy lekko zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić i odstawić, żeby zostały grube kawałki. Odstawić.
Pokroić składniki pikantnej pasty i dokładnie zmiksować.
Rozgrzać olej i smażyć pastę, aż zacznie wydobywać się pikantny aromat. Dodać orzeszki, sok odciśnięty z pasty tamaryndowca, wodę, cukier, słodki sos sojowy i dokładnie wymieszać. Dusić na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3 minuty, aż sos orzechowy stanie się głaski. Podawać w temperaturze pokojowej z satay .
*Pulpę tamaryndowca można zastąpić przecierem ze zmiksowanych w równych proporcjach suszonych moreli, śliwek bez pestek, daktyli i soku z cytryny. Jedna łyżka takiego przecieru jest odpowiednikiem jednej łyżki pasty z tamaryndowca - źródło
źródło: strona RasaMalaysia
Zapraszam na podsumowanie
oraz po nowe, chińskie przepisy
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Sos-z-orzeszkow-ziemnych-na-Grand-Prix-Malezji.html