ßßß
CHICKEN SATAY(South Beach - faza I)składniki na 4 spore porcje:- 4 całe nogi lub piersi kurczaka (filety obrane ze skóry) (ja użyłam 1 podwójnej piersi na 2 porcje)- 1 łyżeczka mielonej kolendry- 2 łodygi trawy cytrynowej, same białe części- 6 obranych szalotek- 2 obrane ząbki czosnku- 4 łyżki oleju- 1 łyżeczka chili w proszku- 2 łyżeczki mielonej kurkumy- 4 łyżeczki kecap manis (indonezyjskiego słodkiego sosu sojowego)- 1 łyżeczka sosu ostrygowego- długie wykałaczki (namoczone w wodzie przez 2h)Mięso kurczaka pokroić w niedużą, równą kostkę (no cóż... nie wyszło mi ;). Resztę składników zmielić na pastę. Jeśli to konieczne, dodać trochę wody. Mięso marynować w paście przez 10-12 godzin. Powbijać kawałki mięsa na wykałaczki i grillować po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco z kawałkami ogórka i cebuli oraz sosem z orzeszków ziemnych.