ßßß
(South Beach - faza I)składniki na 1 dużą porcję:klopsiki:- ok. 250g mielonego mięsa z indyka- ok. 60g białej kapusty- sól, pieprz- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorówsos:- 1 łyżka oliwy z oliwek- 1 zielona cebulka- ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej)- 2-3 suszone pomidory w oleju- 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie- gałązka świeżego oregano- sól i pieprz- feta light do posypaniaMięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień do minimum i przykryć.Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce cukinię, wlać pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano.Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą.
