Wykonanie
Całkowita improwizacja. I nieskromnie mówiąc, ogromny sukces :) Zupełnie przypadkiem wyszły mi tzw. "leniwe gołąbki" :) Do tego fajny, treściwy sos i idealne dopełnienie całości -
feta. Wyszło pyszne, syte, aromatyczne danie. Do tego szybkie. Bo obiad zrobiłam od niechcenia, z resztek. Nie spodziewałam się niczego ciekawego i bardzo zaskoczył mnie smak. Oczywiście pozytywnie zaskoczył. Inaczej bym Wam o tym nie pisała :)A jeśli dodacie do niego np. pełnoziarnisty
makaron, wyjdą Wam co najmniej dwie duże porcje.

(South Beach - faza I)składniki na 1 dużą porcję:klopsiki:- ok. 250g
mielonego mięsa z indyka- ok. 60g
białej kapusty-
sól,
pieprz- 1 łyżeczka
oleju z
suszonych pomidorówsos:- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1
zielona cebulka- ok. 100g startej na tarce
cukinii (nieobranej)- 2-3
suszone pomidory w
oleju- 1/2 puszki krojonych
pomidorów w zalewie- gałązka świeżego
oregano-
sól i
pieprz-
feta light do posypania
Mięso wyrobić z
przyprawami i
olejem.
Kapustę posiekać, wymieszać z
mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć
oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień do minimum i przykryć.Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę
oliwy.
Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce
cukinię, wlać
pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje.
Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki
oregano.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dokładnie wymieszać.Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę
fetą.

