ßßß Cookit - przepis na KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM

KLOPSIKI Z KAPUSTĄ NA SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM

nazwa

Wykonanie

Całkowita improwizacja. I nieskromnie mówiąc, ogromny sukces :) Zupełnie przypadkiem wyszły mi tzw. "leniwe gołąbki" :) Do tego fajny, treściwy sos i idealne dopełnienie całości - feta. Wyszło pyszne, syte, aromatyczne danie. Do tego szybkie. Bo obiad zrobiłam od niechcenia, z resztek. Nie spodziewałam się niczego ciekawego i bardzo zaskoczył mnie smak. Oczywiście pozytywnie zaskoczył. Inaczej bym Wam o tym nie pisała :)
A jeśli dodacie do niego np. pełnoziarnisty makaron, wyjdą Wam co najmniej dwie duże porcje.
(South Beach - faza I)
składniki na 1 dużą porcję:
klopsiki:
- ok. 250g mielonego mięsa z indyka
- ok. 60g białej kapusty
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów
sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 zielona cebulka
- ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej)
- 2-3 suszone pomidory w oleju
- 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie
- gałązka świeżego oregano
- sól i pieprz
- feta light do posypania
Mięso wyrobić z przyprawami i olejem. Kapustę posiekać, wymieszać z mięsem. Uformować nieduże klopsiki (u mnie wyszło 7). Patelnię można przetrzeć oliwą, obsmażyć klopsiki z każdej strony, po czym zmniejszyć ogień do minimum i przykryć.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce cukinię, wlać pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetą.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/11/Klopsiki-z-kapusta-na-sosie-pomidorowo-cukiniowym.html