ßßß
składniki na 4 duże lub 6 mniejszych porcji:marynata:- 2 łyżeczki oleju sezamowego- 1 łyżeczka świeżego, drobno startego imbiru- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone- 2 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki mirinu (chińskiego wina ryżowego)- ½ łyżeczki przyprawy pięć smaków- 2 łyżeczki miodu- 1 łyżeczka sosu sambal oelek (zastąpiłam go Srirachą)- ½ łyżeczki soli- 1½ kg żeberek wieprzowych (pokrojonych na pojedyncze kawałki)- cebula(obrana i przekrojona na pół)- główka czosnku (niebrany, przekrojony na pół)W miseczce dokładnie wymieszać olej sezamowy, imbir, czosnek, sos sojowy, mirin, przyprawę 5 smaków, miód, sambal (lub Srirachę) i sól.Żeberka włożyć do dużej strunowej torby, zalać marynatą, zamknąć torbę i wymieszać, żeby sos dokładnie oblepił mięso.Wstawić do lodówki na noc, co jakiś czas przemieszać.Rozgrzać piekarnik do 180°C.Do natłuszczonego dużego naczynia przełożyć żeberka wraz z marynatą, ułożyć kawałki cebuli i czosnku.Piec 50 minut, co 15 minut można je obrócić i podlać wydzielanymi sokami (o ile faktycznie jest czym).Jeśli marynata zacznie się przypalać, można wlać kilka łyżek ciepłej wody.Podawać z ryżem (u mnie smażony z jajkiem i groszkiem).Można dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem i skropić sokiem z cytryny.
źródło: książka Niezrównana kuchnia azjatycka wyd. Buchmann
niedziela, 21 września 2014, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze