Wykonanie
« Babka majonezowa z ...Wspólne gotowanie z formułą - ... »Austriacki słodki, poszarpany omlet (ja swój po prostu pokroiłam, ale to raczej nie ma wpływu na smak). Puszysty i przypominający placuszki, które robiła mi Babcia, jak byłam mała. Zwykle podaje się go z
sosem śliwkowym lub
jabłkowym, ale ja postawiłam na sezonowe
truskawki. Może jesienią spróbuję ze
śliwkami i
cynamonem. Swoją nazwę zawdzięcza Franciszkowi Jezefowi I - cesarzowi Austrii, który ponoć był wielkim fanem tego typu placków.

KAISERSCHMARRNskładniki na 1 dużą lub 2 średnie porcje:- 3
jajka- 100g
mąki- 1 łyżeczka
cukru- 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego- 1/2 łyżeczki
soli- 1/2 szkl
mleka (125ml)- 100g
masłaOddzielić
żółtka od
białek.
Żółtka wymieszać z
mąką,
cukrem, ekstraktem,
solą i
mlekiem.
Białko ubić na sztywno i delikatnie dodać do ciasta.Rozpuścić
masło na patelni i wlać ciasto.Smażyć na małym ogniu, do ścięcia się brzegów.Ostrożnie obrócić, podzielić na małe kawałki i jeszcze chwilę podsmażać.Podawać posypany
cukrem pudem, z sosem
owocowym.

KARMELIZOWANE
TRUSKAWKI-
masło do smażenia (u mnie 1 łyżeczka)-
truskawki (garść)-
cukier (u mnie 1 łyżka)- sok z
pomarańczy (u mnie wyciśnięty z połówki)Na patelni rozpuścić
masło.
Truskawki pokroić i wrzucić na patelnię.Posypać
cukrem i podsmażyć, mieszając.Zalać
sokiem wyciśniętym z
pomarańczy.Zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę smażyć, do zgęstnienia sosu.

źródła: Visit Salzburg oraz Stylowo.tv - Facet w kuchni

niedziela, 22 czerwca 2014, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBackKomentarze