Wykonanie
Nareszcie! Znalazłam czas, i zaczęłam odkrywać mój nowy piekarnik. Wiatr hulając za oknami i
strugi deszczu spływające po szybach zachęcają do ogrzewania kuchni ciepłem i aromatami wydobywającymi się z pieca. Poza tym miałam świetny pretekst - pierwsza oficjalna wizyta Czarnej na
drinka . Chciałam, żeby było niebanalnie, ale prosto. I koniecznie z
pieczarkami, które kupuję bardzo rzadko, a tym razem dostałam od Najlepszych Sąsiadów, którzy jechali do Polski i opróżniali lodówkę. Poszperałam, i zmiksowałam - przepis na kruchy spód od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich ; nadzienie, które wcale nadzieniem nie było, wzięłam z Kuchni Nigelli. I muszę powiedzieć, że spotkanie na szczycie w mojej kuchni zaowocowało naprawdę świetnym daniem - prostym, a jednocześnie efektownym, bardzo smacznym, z łatwo dostępnych składników. Sądzę, że taka
tarta znajdzie wielu zwolenników - z pewnością warto ją wypróbować.Był też deser, bardzo smaczny, ale o nim już następnym razem.
Tarta z
pieczarkami i
porami
Składniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1
jajkonadzienie:500 g
pieczarek1
por50 g
masła2 łyżeczki
oleju1 łyżeczka suszonego
tymianku150 ml białego
wytrawnego wina1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
czarnego pieprzu2
jajka200 ml
śmietany kremówki (38%)
Mąkę pzesiać do miski, wymieszać z
cukrem i
solą. Dodać
masło, posiekać. Wbić
jajko, zagnieść szybko gładkie ciasto. Uformować kulę, szczelnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plastry.
Por pokroić w cienkie plasterki.Na głebokiej patelni rozpuścić
masło z olejem, wsypać
por i usmażyć do miękkości, około 10 minut. Dodać resztę
masła, wsypać
pieczarki i
tymianek, dusić pod przykryciem 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.Doprawić
solą i
pieprzem, wlać połowę
wina i dusić pod przykryciem 5 minut. Zdjąć pokrywkę, walć resztę
wina, smażyć, aż większość płynu odparuje. Wlać
oliwę truflową, ewentualnie doprawić do smaku, przestudzić.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Wstawić na 20 minut do lodówki, schłodzone gęsto ponakłuwać widelcem.Podpiec w 190 st. C. przez 12-15 minut.Ostudzić.
Jajka roztrzepać, wymieszać ze
śmietaną.Na ostudzony spód wyłożyć
pieczarki, zalać masą
śmietanową.Piec 30 minut w 190 st. C.Podawać ciepłą.Smacznego!Ech, ludzie... Czy muszą być tacy skomplikowani...? Dlaczego Przyjaciele wyczyniają cuda, których nigdy byśmy się po nich nie spodziewali? Dlaczego nagle tak bardzo się zmieniają...?A może nie zmieniają, tylko wyłazi z nich prawdziwy charakter? Nie wiem, nie wiem już nic. Nie wiem, co myśleć o pewnych sprawach. Nie czuję się dorosła - miewam humory, oglądam bajki, skaczę po kałużach. Ale kiedy patrzę na zachowania moich rówieśników, robi mi się słabo i zadaję sobie milion pytań. Bo jak tak można...? Jak...?!Wiem tak mało, a jednocześnie o wiele, wiele za dużo, żeby spać spokojnie.Czy kiedyś jest już za późno, żeby wydorośleć...?