Wykonanie
Uwielbiam
kasztany.Ogólnie zauważyłam u siebie tendencję do darzenia uczuciem wszelkich wyjątkowo sezonowych produktów.
Rabarbar, świeża
żurawina,
dynia czy właśnie
kasztany są na mojej osobistej top liście pyszności. Nie do kupienia poza sezonem, a jeśli nawet gdzieś się znajdą, niewarte są choćby śladu uwagi. Dlatego przez ten krótki czas, kiedy są dostępne, staram się z nich korzystać, jak tylko
mogę. Tym razem C. zaopatrzył mnie w dwa duże woreczki
kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast,
ciasteczek i...
Chleba. Tak jakby.Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego
chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat :
rozmaryn i
oliwki,
czerwona cebula czy też
pomidorki koktajlowe - nie potrafię się jej oprzeć. Świetnie nadaje się na piknik, ale też jako zakąska do zupy. Albo ot tak, pogryzana zamiast podwieczorku...Na blogu Zakamarki mojej kuchni znalazłam jakiś czas temu focaccię zupełnie wyjątkową, bo nie dość, że z dodatkiem
czerwonego wina, to jeszcze z
kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić.Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących
kasztanów i
orzechów, z dodatkiem
wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść
pieczywo z dodatkiem
wina...?Jeśli nie macie
kasztanów,
włoskie orzechy wystarczą. Jednak jeśli macie możliwość zakupienia
kasztanów jadalnych, bardzo je polecam - ich słodkawy smak wspaniale komponuje się z pozostałymi składnikami i sprawia, że ta focaccia nabiera naprawdę wyjątkowego charakteru.

Składniki:(na 1 sztukę)350 g
mąki pszennej2 łyżki
oliwy z
orzechów włoskich180 ml letniej
wody50 ml
czerwonego wina10 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli30 g
orzechów włoskichdodatkowo:30 g
orzechów włoskich20 g
orzeszków piniowych50 g upieczonych, obranych
kasztanów2 łyżki
oliwy z
orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami
wody, resztę
wody wymieszać z
olejem i
winem.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z
solą. Wlać
drożdże i
wodę z
winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane
orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości 0,5-1 cm. Na wierzchu ułożyć pozostałe
orzechy i z grubsza posiekane
kasztany.Odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.Wyrośniętą focaccię skropić połową
oliwy.Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Wyjąć z piekarnika, skropić pozostałą
oliwą, ostudzić na kratce.Smacznego!
Będę teraz pracować nad moimi zdolnościami manualnymi. Kupiłam kolorowe paski papieru, i
będę robić świąteczne gwiazdki, czego nauczyła mnie rok temu siostra C. Hmm... Bardzo ciekawa jestem, co z tego będzie...