Wykonanie
Uwielbiam zupy. I gotować, i jeść. Bo czy jest coś prostszego niż przygotowanie gorącej, aromatycznej zupy (najlepiej kremu), który zachwyci wszystkich domowników? Zupa nie musi być wymyślna, żeby oczarować podniebienia; zupa to taki comfort food chyba dla wszystkich. Gdy zajadamy się nią po powrocie z długiego, zimowego spaceru lub w jesienne popołudnie, gdy za oknem wiatr i deszcz.Co począć latem? Wielu z Was w tym okresie z przyjemnością
jada chłodniki, czyli po prostu zimne zupy. Ja mam z nimi problem, czegoś mi w nich brakuje - ciepła prawdopodobnie. W upały jadam sałatki lub zupy
owocowe, albo w ogóle rezygnuję z obiadu na rzecz miski
owoców. Mniam! Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały wspólne przygotowanie chłodnika, i pomyślałam, że to będzie doskonała okazja do zmiany zdania.Najpierw zastanawiałam się nad wersją z
czereśniami, okazało się jednak, że tego akurat dnia ładnych
czereśni zabrakło. Niezrażona, zdecydowałam się na dodatek
arbuza, tak jak w tym przepisie z bloga Smaki Hiszpanii . Moja zupa to bowiem nie byle jaka, pospolita wersja w zimnym wariancie, ale słynne, hiszpańskie gazpacho, którym Południowcy zajadają się ze smakiem.Oczekiwałam fajerwerków, dostałam... No cóż - zimną zupę . Nie, nie zrozumcie mnie źle! Nie jest zła. Ale brakuje jej... Ciepła...? Chyba tak.Po spróbowaniu tego gazpacho nie zostałam fanką chłodników, ale jeśli Wy je lubicie, zasmakuje Wam z pewnością.Razem ze mną gazpacho przygotowały Mopsik,
Marta i Mirabelka .Gazpacho z
arbuzem
Składniki:(na 4 porcje)1 kg
pomidorów500 g miąższu
arbuza (waga bez skóry i pestek)1/4
czerwonej papryki1
ogórek1
cebulka dymka175 g
chleba bez skóry3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
octu balsamicznegosólpieprzdodatkowo:grzanki
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyziąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki.
Ogórka obrać, wyciąć środek, pokroić w kostkę.
Paprykę i
dymkę pokroić.Warzywa razem z
arbuzem, pokruszonym
chlebem,
oliwą i
octem zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Mocno schłodzić.Podawać zimne z grzankami.Smacznego!Przepis bierze udział w akcji Zuzi Viva Espana !