ßßß Cookit - przepis na Zimna zupa. Z arbuzem

Zimna zupa. Z arbuzem

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy. I gotować, i jeść. Bo czy jest coś prostszego niż przygotowanie gorącej, aromatycznej zupy (najlepiej kremu), który zachwyci wszystkich domowników? Zupa nie musi być wymyślna, żeby oczarować podniebienia; zupa to taki comfort food chyba dla wszystkich. Gdy zajadamy się nią po powrocie z długiego, zimowego spaceru lub w jesienne popołudnie, gdy za oknem wiatr i deszcz.
Co począć latem? Wielu z Was w tym okresie z przyjemnością jada chłodniki, czyli po prostu zimne zupy. Ja mam z nimi problem, czegoś mi w nich brakuje - ciepła prawdopodobnie. W upały jadam sałatki lub zupy owocowe, albo w ogóle rezygnuję z obiadu na rzecz miski owoców. Mniam! Ostatnio jednak dziewczyny zaproponowały wspólne przygotowanie chłodnika, i pomyślałam, że to będzie doskonała okazja do zmiany zdania.
Najpierw zastanawiałam się nad wersją z czereśniami, okazało się jednak, że tego akurat dnia ładnych czereśni zabrakło. Niezrażona, zdecydowałam się na dodatek arbuza, tak jak w tym przepisie z bloga Smaki Hiszpanii . Moja zupa to bowiem nie byle jaka, pospolita wersja w zimnym wariancie, ale słynne, hiszpańskie gazpacho, którym Południowcy zajadają się ze smakiem.
Oczekiwałam fajerwerków, dostałam... No cóż - zimną zupę . Nie, nie zrozumcie mnie źle! Nie jest zła. Ale brakuje jej... Ciepła...? Chyba tak.
Po spróbowaniu tego gazpacho nie zostałam fanką chłodników, ale jeśli Wy je lubicie, zasmakuje Wam z pewnością.
Razem ze mną gazpacho przygotowały Mopsik, Marta i Mirabelka .
Gazpacho z arbuzem
Składniki:
(na 4 porcje)
1 kg pomidorów
500 g miąższu arbuza (waga bez skóry i pestek)
1/4 czerwonej papryki
1 ogórek
1 cebulka dymka
175 g chleba bez skóry
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
dodatkowo:
grzanki
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, wyziąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki.
Ogórka obrać, wyciąć środek, pokroić w kostkę.
Paprykę i dymkę pokroić.
Warzywa razem z arbuzem, pokruszonym chlebem, oliwą i octem zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mocno schłodzić.
Podawać zimne z grzankami.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Zuzi Viva Espana !
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2015/06/zimna-zupa-z-arbuzem.html