Wykonanie
Dawno już
chleba nie piekłam... W ten weekend, zaczynając od dzisiaj,
będę zajęta pieczeniem ciast - w niedzielę idziemy na pierwsze urodziny, co wymaga przygotowania
tortu dla dziecka i sernika dla mamy. Sernik - wiadomo - prosta sprawa, szczególnie, że dostałam konkretne wytyczne - klasyczny, z
rodzynkami, na kruchym cieście, z kratką albo
bezą. Gorzej z
tortem, bo usłyszałam, że jaki zrobię, będzie dobrze ... Wymyśliłam już sobie całość, zobaczymy tylko, co mi z tego wyjdzie... W każdym razie zaraz zabieram się do pracy - dwa ciasta są dość czasochłonne i wszystko mam dokładnie rozplanowane. Proszę trzymać kciuki za powodzenie misji.Za tydzień urodziny ma C., więc będzie jeszcze ciekawiej, bo do mojego pieczenia dojdzie C. gotujący obiad, a i posprzątać trzeba...Damy radę (grunt to optymizm).Dzisiaj mam dla Was
chleb nietypowy, który upiekłam jeszcze przed Wielkanocą.Przepis znalazłam w Br ø d: 100 l æ kre opskrifter, i zaintrygował mnie od samego początku: po pierwsze fantazyjnym kształtem (który tak dobrze mi nie wyszedł, ale ponieważ
chleb ten powtórzę z pewnością,
będę miała okazję poćwiczyć), a po drugie dodatkiem
soku jabłkowego. Hmm... Do chleba? Tak! Jego smak nie jest mocno wyczuwalny, ale nadaje wypiekowi bardzo ciekawego posmaku. Do tego mnóstwo chrupiących
ziaren słonecznika, i wystarczy
masło i
pomidor do pysznego śniadania. Nam smakował bardzo - spróbujcie koniecznie.Twist ze
słonecznikiem
Składniki:(na 1 spory bochenek)300 g
mąki pszennej200 g
mąki pszennej pełnoziarnistej20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli250 ml letniej
wody100 ml letniego
soku jabłkowego1 łyżka
oleju słonecznikowego70 g
ziaren słonecznikadodatkowo:3 łyżki
wody30 g
ziaren słonecznikaMąki przesiać do miski, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, pokruszyć do niego
drożdże. Wsypać
cukier, wlać połowę
wody. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę
wody, sok i
olej, zagnieść ciasto, odstawić na 5 minut. Dodać
słonecznik, dokładnie rozprowadzić w cieście.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 25 cm, luźno je razem zwinąć. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Wyrośnięty
chleb spryskać
wodą, obsypać pozostałym
słonecznikiem.Piec w 230 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C. i piec jeszcze 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!

Ciasto może się delikatnie lepić - nie szkodzi. Zbyt duża ilość
mąki sprawi, że wypiek będzie twardszy i nie tak smaczny. Wystarczy odrobina cierpliwości w czasie formowania, i
chleb wyjdzie wspaniały.