Wykonanie
Ostatnio nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do przekąszenia, a wiadomo - przekąsić coś dobrego się chce . Pewnie szukałabym inspiracji w książkach tudzież internecie, myślała i kombinowała - ale jedzenie było potrzebne tu i teraz . I wtedy mnie oświeciło. Już kiedyś robiłam pierożki z przepisu Shinju i bardzo nam smakowały. Nie pamiętałam, jakich dokładnie składników użyłam wtedy, wiedziałam tylko, że ma być
ciasto francuskie z
porami. Wtedy nie udało mi się pstryknąć fotek, tym razem uchowałam jednego pierożka i obfotografowałam dokładnie. Nie ma
sera, jest za to trochę
szynki, zamiast
chilli -
gałka muszkatołowa. Moje wyszły bardzo delikatne,
por jest zdecydowanie dominujący, a do tego cudownie maślane
ciasto francuskie - świetny duet. U nas zniknęły w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam!Przedwczoraj też wybraliśmy się na basen (po dziewięciu miesiącach mieszkania 500 metrów od stadionu wypadałoby w końcu...). Szanowny Brat nas zmotywował, i ruszyliśmy w nieznane . Basen okazał się duży, z zakręconą zjeżdżalnią, jacuzzi i trampoliną, do tego dwa baseny na dworzu - mówię Wam, super! Bawiłam się świetnie, bo po pierwsze już baaardzo dawno nie byłam na basenie, a po drugie przyzwyczajona do zdecydowanie skromniejszych
polskich basenów, byłam pod wrażeniem. Mam nadzieję, że skoro już się wybraliśmy, to będziemy chodzić częściej. Pogoda ciągle w kratkę, więc nie ma co za bardzo liczyć na kąpiel w morzu... A alternatywa basenowa przemawia do mnie w stu procentach.
Składniki:(na 12 sztuk)450 g
ciasta francuskiegonadzienie:40 g
masła3 średniej wielkości
pory1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
białego pieprzu1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej12 plastrów
szynkidodatkowo:1
jajko2 łyżki
mlekaCiasto francuskie lekko rozmrozić. Pociąć na 12 kwadratów tej samej wielkości.
Pory pokroić w cienkie krążki. Podsmażyć na
maśle z dodatkiem przypraw przez kilka minut, aż
pory lekko zmiękną. Przetsudzić.Na każdym kwadracie ciasta układać plaster
szynki, na to wykładać łyżkę
porów. Złożyć na pół, skleić brzegi (można posmarować zimną
wodą), docisnąć widelcem.Ułożyć na blasze wyłożónej papierem do pieczenia.
Jajko roztrzepać z
mlekiem, posmarować wierzch pierożków.Piec w 200 st. C. 20 minut.Podawać ciepłe.Smacznego!
A już jutro jedziemy do Kopenhagi! W końcu
będę mogła mówić, że widziałam duńską stolicę. Bardzo jestem podniecona perspektywą wycieczki, mam zamiar upiec nam po południu jakieś dobre bułeczki na
drogę. Mam nadzieję, że będziemy się dobrze bawić, i
będę miała o czym pisać.