Wykonanie
Ja wiem - nudna już jestem z tymi
jeżynami. Nic jednak nie poradzę, że jest ich zatrzęsienie, i coś muszę z nimi robić. Odczuwam mocny wewnętrzny przymus, bo wiem, że niedługo się skończą, i wtedy będzie mi smutno, że nie wykorzystałam ich tak bardzo, jak mogłam. Poza tym ich cudowny, lekko kwaśny, jedyny w swoim rodzaju smak, jeszcze się nam nie znudził.Dla Was mam dobrą wiadomość - jeśli nie macie lub nie chcecie ich używać, w większości przepisów można je zastąpić
malinami,
jagodami, czy nawet
porzeczkami. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni.W tym jednak przypadku nie jestem pewna, jak sprawdzą się inne
owoce.
Jeżyny bowiem smakują tak dobrze w tym lekko wytrawnym zestawieniu, że sama nie zamieniłabym ich na nic innego.Gdy tylko zobaczyłam ten przepis na blogu Zielony stolik wiedziałam, że muszę go czym prędzej wypróbować. Tak naprawdę następnego dnia pobiegłam nazbierać
jeżyn, i zabrałam się za pieczenie (pozostałe składniki zawsze mam w domu). Wyszło coś fantastycznego - focaccia, czyli włoski, płaski chlebek, wytrawny, delikatnie
rozmarynowy, soczysty od
jeżyn. Smakuje wyśmienicie zanurzony w
oliwie, lub - mniej tradycyjnie - przekrojony na pół i posmarowany cienką warstwą ulubionego
dżemu.Ja się w tym
pieczywie zakochałam. Spróbujecie i Wy...?

Składniki:(na 1 sporą sztukę)500 g
mąki pszennej20 g świeżych
drożdży300 ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliigiełki z 1 gałązki
rozmarynudodatkowo:2 łyżki
oliwy115 g
jeżynigiełki z 1 gałązki
rozmarynuMąkę przesiać do miski, wymieszać z
solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć
drożdże. Zasypać
cukrem, zalać 1/4
wody. Odstawić na 15 minut.
Rozmaryn do ciasta drobniutko posiekać.DO wyrośniętego zaczynu dodać resztę
wody i posiekany
rozmaryn. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, po czym rozwałkować na grubość 1-1 , 5 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować
oliwą, następnie palcem zrobić dość głębokie wgłębienia. Powciskać w nie
jeżyny. Ciasto obsypać pozostałymi igiełkami
rozmarynu, delikatnie wcisnąć je w ciasto.Piec w 200 st. C. przez 20-25 minut, aż focaccia nabierze złoto-brązowego koloru.Ostudzić na kratce.Smacznego!

Od środy znów chodzę w sandałach. Szczerze mówiąc, nie myślałam, że tego lata
będę mogła sobie jeszcze na to pozwolić. W tej chwili
siedzę przed monitorem w letniej, białej spódnicy, bez skarpetek, i nie
mogę przestać uśmiechać się do słonka zaglądającego mi przez ramię.Lato, trwaj!