Wykonanie
Tak, tak, wiem. Te moje babki powoli Wam już wychodzą uszami - ale nic na to nie poradzę! Uwielbiam je piec, szczególnie odkąd dorobiłam się silikonowej formy z kominem. Niby taka klasyczna, zwykła, a mi się ciasta z niej wychodzące podobają szalenie. Poza tym znikają błyskawicznie - oboje z C. je uwielbiamy, łatwo też można je ze sobą zabrać. Dzieci koleżanki się nimi zajadają z wielkim zapałem - są zdecydowanie łatwiejsze w konsumpcji niż ciasta z kremem, gdzie potrzeba łyżeczek. Tu wystarczą małe łapki, i kawałeczki babki znikają jeden po drugim w uradowanych pyszczkach. Już mam zamówienie na kolejną - jeszcze przed Świętami C. chciałby poczęstować
ciastem nowych kolegów z pracy...Dzisiaj mam dla Was bardzo ciekawy, oryginalny przepis. Rok temu furorę zrobiła u nas babka marchewkowa; w tym kuszą mnie
bataty, więc postanowiłam sprawdzić, jak sprawdzą się w słodkim cieście. Ich smak wzbogaciłam nugatem, który cierpliwie czekał na wykorzystanie. Wierzch oblałam polewą
kakaową - nie popełnijcie mojego błędu,
dajcie cukrowi się dobrze rozpuścić! Kiedy robiłam moją, było już późno, ja byłam zmęczona, i starałam się wszystko przyspieszyć. Przez to polewa nie jest idealnie gładka i błyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią.Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...?Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie!

Składniki:(na formę do babki o pojemności 2 , 5 l z kominkiem)250 g
batatów250 g miękkiego
masła100 g nugatu100 g
cukru4
jajka175 g
mąki pszennej75 g
mąki ziemniaczanej2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 g mielonych
orzechów laskowych1 łyżka
rumupolewa:125 g
masła85 g
cukru pudru25 g
kakao1 listek
żelatynydodatkowo:15 g krokantu
orzechowegoBataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć.
Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i
orzechami.
Masło utrzeć z
cukrem i nugatem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać
mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać
rum i
bataty, połączyć.Masę przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i wyspanej
mąką.Piec w 180 st. C. przez 60-70 minut, do suchego patyczka.Ostudzić w formie, następnie przełożyć na talerz.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
Masło rozpuścić z
cukrem pudrem i
kakao. Gdy masa będzie zupełnie gładka, zdjąć garnuszek z palnika, dodać
żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!

W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien
plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się uda, opowiem Wam o nim już niedługo.

Przepis również bierze udział w Wielkanocnej akcji Mirabelki.