ßßß Cookit - przepis na SEZONOWE OWOCE POD PIERZYNKA Z KRUSZONKI

SEZONOWE OWOCE POD PIERZYNKA Z KRUSZONKI

nazwa

Wykonanie

Truskawki, truskawki, truskawki ….. cieszymy się nimi dopóki są. Dlatego dzisiaj zrobiłam sezonowe owoce (czytaj truskawki ) pod pierzynką z kruszonki. Nie było mi potrzebne tego dużo więc zrobiłam w 4 kubeczkach. Normalnie robię ten deser w dużym naczyniu żaroodpornym i podaję to z lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Dzisiaj dałam truskawki i gruszkę. Przepis na kruszonkę pochodzi od mojej Mamy a ona miała go od naszej babci.
Przepis podam oryginalny a kompozycję owoców zostawiam każdemu do wyboru.
Sk ł adniki:
Owoce: po 100 g jeżyn, borówek, malin lub innych ulubionych owoców sezonowych,
150 g śliwek
Małe soczyste jabłko
Dojrzała gruszka
2 banany
60 g cukru
Pół cytryny
Porto (dodaję tylko wtedy gdy deseru nie jedzą dzieci)
Kruszonka:
¼ kostki margaryny
¼ kostki masła zwykłego
½ szklanki cukru
1 szklanka mąki krupczatki
1 cukier waniliowy.
Masło i margarynę roztopić i wszystko razem wymieszać.
Sposób przygotowania:
Wymyj i osusz owoce. Usuń pestki ze śliwek. Obierz jabłka i gruszkę. Pokrój je w słupki, a banany na plasterki.
Wrzuć wszystkie owoce do miski zalej sokiem z cytryny i porto.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zrób kruszonkę.
Płaską formę do pieczenie (lub miskę żaroodporną) wysmaruj masłem i posyp cukrem. Wsyp na nią owoce (wcześniej odlej z nich sok), posyp je kruszonką. Zapiekaj w piekarniku 20-25 minut aż kruszonka nabierze złotej barwy.
Źródło:http://moja-slonecznakuchnia.blogspot.com/2012/06/sezonowe-owoce-pod-pierzynka-z.html