Wykonanie
Truskawki,
truskawki,
truskawki ….. cieszymy się nimi dopóki są. Dlatego dzisiaj zrobiłam sezonowe
owoce (czytaj
truskawki ) pod pierzynką z kruszonki. Nie było mi potrzebne tego dużo więc zrobiłam w 4 kubeczkach. Normalnie robię ten deser w dużym naczyniu żaroodpornym i podaję to z
lodami waniliowymi lub śmietankowymi. Dzisiaj dałam
truskawki i
gruszkę. Przepis na kruszonkę pochodzi od mojej Mamy a ona miała go od naszej babci.Przepis podam oryginalny a kompozycję
owoców zostawiam każdemu do wyboru.Sk ł adniki:
Owoce: po 100 g
jeżyn,
borówek,
malin lub innych ulubionych
owoców sezonowych,150 g
śliwekMałe soczyste
jabłkoDojrzała
gruszka2
banany60 g
cukruPół
cytrynyPorto (dodaję tylko wtedy gdy deseru nie jedzą dzieci)

Kruszonka:¼ kostki
margaryny¼ kostki
masła zwykłego½ szklanki
cukru1 szklanka
mąki krupczatki1
cukier waniliowy.
Masło i
margarynę roztopić i wszystko razem wymieszać.Sposób przygotowania:Wymyj i osusz
owoce. Usuń pestki ze
śliwek. Obierz
jabłka i
gruszkę. Pokrój je w słupki, a
banany na plasterki.Wrzuć wszystkie
owoce do miski zalej
sokiem z cytryny i
porto.Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Zrób kruszonkę.Płaską formę do pieczenie (lub miskę żaroodporną) wysmaruj
masłem i posyp
cukrem. Wsyp na nią
owoce (wcześniej odlej z nich sok), posyp je kruszonką. Zapiekaj w piekarniku 20-25 minut aż kruszonka nabierze złotej barwy.