ßßß
Ciasteczka kosmiczne wypiekam od kilku lat. Przepis jest na dość dużą ilość ciasteczek, więc jeśli ktoś woli, może zrobić z połowy porcji. Ja osobiście polecam zrobienie z całej porcji, gdyż można je dość długo przechowywać i są pyszne :)Ciasteczka:250g margaryny60dag mąki (+ szklanka do podsypania)15 cukru1 opakowanie cukru waniliowego3 łyżki kwaśnej śmietany3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa kokosowa:4 białka1 ½ szklanki cukru pudru200g kokosuOkoło 30-40dag połówek orzechów włoskich, migdałów, orzechów laskowychMiękką margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną, jajkami i proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy mąkę, wyrabiając ciasto. Masę ciastową wałkujemy na grubość 3-5mm, z której wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem pergaminem.Z białek ubijamy sztywną masę, następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze chwilę. Na koniec do masy dodajemy kokos i mieszamy łyżka. Gotową masę przekładamy do szprycy lub woreczka i pokrywamy nią ciasteczka. Na koniec układamy orzechy i migdały na ciasteczkach.
Ciasteczka kosmiczne pieczemy w temperaturze 180°C na jasnozłoty kolor.
R E K L A M A