Wykonanie

Uwielbiam
makarony! Co tu dużo mówić, są pyszne i pożywne, a w dodatku można je przygotować na multum sposobów. Zazwyczaj bardziej się rozwijam z tym tematem, ale czasem bywa tak, że na szybko trzeba coś zjeść. W lodówce uśmiecha się
kiełbaska i pytanie, co tu zrobić żeby zjeść i się najeść? I tak powstały moje kawalerskie świderki :)200g
makaronu świderkiSkładniki sosu:2
kiełbasy śląskie (około 300-400g)1 duża
cebulaPrzecier pomidorowy (80g)20g
margaryny1 łyżka
mąki pszennej½ szklanki
wodyOk. ½ łyżeczki
soliPieprzKiełbasę i
cebulę kroimy w kosteczki, po czym wrzucamy do rondelka z rozpuszczoną
margaryną, po czym dodajemy
przecier pomidorowy wymieszany z około 1/3 szklanki
wody i dusimy pod przykryciem około 7 minut, tj. do chwili, gdy
cebula będzie miękka. Następnie ½ szklanki
wody przelewamy do niewielkiego słoiczka, wsypujemy
mąkę, zakręcamy
słój i kilka
razy nim potrząsamy by
mąka się dobrze rozmieszała z
wodą. Zawiesinę wlewamy do gotującego się dania i mieszamy, do czasu, gdy się zagotuje. Na koniec dodajemy
sól i
pieprz. Gotowym sosem polewamy ugotowany
makaron i gotowe :)Ps. Kawalerskie fusilli możemy posypać
rzeżuchą bądź inną
zieleninką :)

R E K L A M A