ßßß
Pieczarki ze śmietanką to specjalność mojego taty. Tak przyrządzony sos wspaniale smakuje z makaronem, jak również z pieczywem. Nadaje się także jako sos do zapiekanek. W zależności od upodobań smakowych można dodać kiełbaskę lub sobie ją podarować. W obu wersjach smakuje pysznie :)Składniki:3/4 kg pieczarek*2 kawałki kiełbasy śląskiej1 duża cebula30g margarynyOk.1 łyżeczka natki pietruszki400 ml śmietany kremówkiSól, pieprzGotowy sos można podawać z makaronem, pieczywem, ziemniaczkami lub kaszą- w zależności od tego jak lubicie :)Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w plasterki. Kiełbasę i cebulę kroimy w kosteczki. Na patelni rozpuszczamy margarynę i wrzucamy pieczarki. Smażymy na wolnym ogniu co pewien czas mieszając. Po około 7-10 minutach wrzucamy kiełbasę i cebulę, lekko solimy i smażymy kolejne 5 minut, po czym całość podlewamy śmietaną. Smażymy jeszcze około 10 minut, wówczas ze śmietanki powstanie gęstawy sosik. Na koniec całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, oraz pietruszką, która sprawia, że pieczarki stają się jeszcze lepsze :)Moja wersja z makaronem wstążkowym :)
R E K L A M A