Wykonanie

Gulasz z
serc jest, czymś akurat dla amatorów tzw. „podrobów”, ja szczerze mówiąc takim amatorem nie jestem (przyznaję bez bicia :) ale wiem, dwie rzeczy: 1.
podroby są zdrowe, 2. wszystko da się zjeść, byle było dobrze przyrządzone i przyprawione (takie moje
motto życiowe :) No w każdym razie, przepis na
serca pochodzi od mojej Teściowej i gdy je zrobiłam, to stwierdziłam, że nawet smaczne danie tak, więc i Wam polecam wypróbowanie, tego dość nietypowego gulaszu.

Składniki na porcje dla 4 osób:1kg
serc drobiowych50g
margaryny250ml
wywaru drobiowego lub 1
kostka rosołowa + 250ml
wody2 średnie
cebule1 płaska łyżeczka
majerankusólPieprz1 czubata łyżka
mąki ( + ½ szklanki
wody)2 łyżki słodkiej
śmietanySurowe
serca drobiowe kilka
razy przepłukujemy zimną
wodą do chwili, gdy
woda będzie klarowna. Następnie zalewamy letnią
wodą i zagotujemy pod przykryciem. Od zawrzenia gotujemy około godziny na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając, by nie przywarły.Uwaga: podczas gotowania trochę śmierdzi!Ugotowane
serca odcedzamy, a następnie pozostawiamy, by przestygły, po czym okrawamy je z błonek i przekrawamy na połówki, ćwiartki, bądź jeszcze mniejsze kawałki, w zależności od tego, jakie duże mamy
serca i jaką wielkość kawałków lubimy.Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy
margarynę, a następnie wrzucamy
serca i podsmażamy przez około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną
cebulkę,
majeranek,
sól i
pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 – 7 minut, a następnie zalewamy
wywarem drobiowym lub
wodą ( i dodajemy
kostkę rosołową). Gdy całość się zagotuje, wlewamy rozmieszaną mieszaninę
wody,
śmietany i
mąki. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku.Gulasz z
serc podajemy z
pieczywem, ale możecie go również zjeść z
ryżem,
kaszą, a nawet
makaronem. U nas prym wiedzie chlebek :)

R E K L A M A