Wykonanie
Drożdżowe rogaliki były inspiracją pewnego sobotniego popołudnia… Wszystko zaczęło się od tego, że miałam
drożdże, ale nie było
marmolady, no wiec jak zobaczyłam
czekoladę i
słonecznik to stwierdziłam, że robie inną wersję. No i wyszło pysznie :) Dodam może jeszcze, że rogaliki zrobiłam z podwójnej porcji, bo taka już jestem, że lubię zrobić dużo żeby
potem rozdawać :)Ciasto:2 ¼ szklanki
mąki (+1/2 szklanki na podsypanie)2 łyżki
cukru3 dag
drożdży (+1 łyżeczka
cukru)¾ szklanki
mleka1
jajko1
żółtko*1 łyżka
oliwy1 płaska łyżeczka
soli100g
margaryny1 łyżeczka
cukru waniliowego*
Białko do posmarowania rogalików
Krem czekoladowo-
słonecznikowy100g
czekolady2 łyżki nutelli lub
masła75g
słonecznikaMleko podgrzewamy by było lekko ciepłe.
Drożdże rozpuszczamy w kubeczku z
cukrem i dodajemy do nich część
mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia.

W
mące robimy dołek do którego wlewamy rozpuszczoną
margarynę, resztę
mleka,
oliwę, a następnie dodajemy
sól,
cukier,
cukier waniliowy,
jajko,
żółtko i wyrośnięte
drożdże. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy
krem czekoladowy…
Słonecznik wrzucamy na gorącą patelnie i podsmażamy bez tłuszczu, cały czas mieszając. Przyrumieniony
słonecznik przekładamy na talerz do ostygnięcie.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, gdy będzie już płynna dodajemy nutellę i ponownie mieszamy. Na sam koniec dodajemy
słonecznik.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je, a następnie wałkujemy na grubość około 3mm (podsypując
mąką) i wykrawamy trójkąty, na które nakładamy krem i zwijamy rogaliki, które układamy w odstępach na blaszki wyłożone pergaminem.

Na koniec rogaliki smarujemy
białkiem i pieczemy na złoty kolor, w temperaturze 180°C


R E K L A M A