ßßß
W ostatnim czasie polubiłam dodawanie masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik margaryny. Wypieki na maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość. Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju owoce, a z borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)

Ciasto drożdżowe:65 dag mąki¾ szklanki cukru1 łyżeczka soli2 łyżeczki cukru waniliowego5 dag świeżych drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)2 szklanki mleka2 jajka170g masła2 łyżki oliwyKruszonka:2 szklanki mąki¾ szklanki cukru2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego170g masłaSzczypta soliDodatkowo:Około 70dag borówek amerykańskichBorówki amerykańskie myjemy zimną wodą i pozostawiamy, by wyschły.Następnie robimy kruszonkę. Mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę masło. Całość zagniatamy i odstawiamy.Składniki na ciasto drożdżowe, czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone (ciepłe) masło, mleko, olej i jajka. Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy widelcem, do czasu gdy się rozpuszczą. Płynne drożdże wlewamy do misy z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy razem drewnianą łyżką lub widelcem.Wolne ciasto drożdżowe przelewamy do dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie borówki i posypujemy resztą kruszonki.Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 ⁰ C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą wykałaczką czy ciasto jest już gotowe (nie klei się do patyczka).
R E K L A M A