Wykonanie

W ostatnim czasie polubiłam dodawanie
masła do różnych ciast, w szczególności jako zamiennik
margaryny. Wypieki na
maśle są o wiele smaczniejsze i zapewne też zdrowsze. Ciasto maślane poza cudownym smakiem, ma dodatkową zaletę – dłużej utrzymuje świeżość.
Drożdżowe ciasto idealnie sprawdza się pod różnego rodzaju
owoce, a z
borówkami amerykańskimi stanowi doskonały duet :)


Ciasto drożdżowe:65 dag
mąki¾ szklanki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru waniliowego5 dag świeżych
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)2 szklanki
mleka2
jajka170g
masła2 łyżki
oliwyKruszonka:2 szklanki
mąki¾ szklanki
cukru2 – 3 łyżeczki
cukru waniliowego170g
masłaSzczypta
soliDodatkowo:Około 70dag
borówek amerykańskich
Borówki amerykańskie myjemy zimną
wodą i pozostawiamy, by wyschły.Następnie robimy kruszonkę.
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
sól, wsypujemy razem do głębokiego naczynia, po czym dodajemy pokrojone z kosteczkę
masło. Całość zagniatamy i odstawiamy.Składniki na
ciasto drożdżowe, czyli
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
sól wsypujemy razem do głębokiej misy, mieszamy i robimy dołek, do którego wlewamy rozpuszczone (ciepłe)
masło,
mleko,
olej i
jajka. Do
drożdży dodajemy łyżeczkę
cukru i mieszamy widelcem, do czasu gdy się rozpuszczą. Płynne
drożdże wlewamy do misy z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki mieszamy razem drewnianą łyżką lub widelcem.Wolne
ciasto drożdżowe przelewamy do dużej formy (około 23 x 43cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminem i rozprowadzamy równomiernie. Wierzch
ciasta drożdżowego delikatni prószymy około 1/3 kruszonki, następnie układamy równomiernie
borówki i posypujemy resztą kruszonki.Ciasto maślane pozostawiamy na około 30 minut, by wyrosło, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 ⁰ C przez około 40 – 50 minut. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić drewnianą wykałaczką czy ciasto jest już gotowe (nie klei się do patyczka).


R E K L A M A
